Menu
Grunnleggeren av den høyreekstreme organisasjonen Vigrid, Tore Tvedt, må møte i juni i retten tiltalt for hatefulle ytringer. Foto: Krister Sørbø / NTB

Ny hatsak mot Tore Tvedt for retten i juni

19. juni må Tore Tvedt møte i Notodden tinghus, tiltalt for hatefulle ytringer mot jøder. Ytringene ble sendt på epost til 228 mottakere.

Av NTB | 27.04.2023 10:34:07

Sosiale forhold: Det viser berammingslistene til Telemark tingrett.

Tvedt, som er kjent som leder i den høyreekstreme gruppa Vigrid, ble tiltalt for rasisme i januar.

Ifølge tiltalen skal Tvedt i mars 2021 sendte epost til 228 mottakere. Eposten var merket «Til ordførere og andre i landets kommuner»

Etter statsadvokatens oppfatning fremmet Tvedt hat, forfølgelse eller ringeakt overfor jøder i eposten, skrev Dagbladet.

Tvedt er tiltalt etter den såkalte rasismeparagrafen i straffeloven – straffeloven paragraf 185. I brevet går han hardt ut mot jøder som gruppe og klager over at Oslo angivelig skal være «jødestyrt».

– Jødene har sleipet til seg på typisk parasittisk vis hundrevis av millioner kroner til egne kasser, skal Tvedt ha skrevet. I tillegg heter det i brevet at «Oslo-fiffen er snyltere, folkemordere og maktsyke arrogante drittsekker.»

I 2019 ble Tvedt idømt til 60 dagers betinget fengsel for rasisme og jødehets.

– Min klient har nektet å forklare seg til statens politimyndighet, og det kan derfor ikke legges til grunn at han erkjenner forholdet, sa Tvedts forsvarer, advokat John Christian Elden, til Dagbladet i januar. Det er satt av en dag til rettssaken.

(©NTB)

Flere nyheter: