Menu
SVs Marian Hussein følger det tyrkiske valget som valgobservatør. Foto: Alf Simensen / NTB

Norske valgobservatører følger presidentvalget

– Det er ting jeg har stusset litt over, sier SVs nestleder Marian Hussein, som er valgobservatør i Tyrkia.

Av NTB | 14.05.2023 22:14:14

Politikk: Hussein merker tydelig at det var stor spenning blant tyrkere på valgdagen og at valget oppfattes som svært viktig.

– Jeg merker det når jeg snakker med folk. De opplever det som et veldig viktig valg, et valg som gjelder selve landets fremtid. Mange forteller at de føler at noe står på spill, sier hun til NTB søndag kveld.

På spørsmål om det er noe hun har reagert på i stemmelokalet, bemerker hun at det er ting som fikk henne til å stusse. Hun vil melde dette videre til OSSE, men kan ikke utdype videre hva det dreide seg om.

– Det er ting jeg har stusset litt over. Men det er ikke sikkert at det er ting som gjelder hele landet, sier Hussein.

– Jeg kan ikke uttale meg om helheten. Resultatene skal samles og analyseres, og så legges funnene fram mandag, sier Hussein.

– Mange var tidlig ute og ventet utenfor lokalet. Det er ikke anledning til å forhåndsstemme, bortsett fra tyrkere som bor i utlandet. Og det er bare dem som jobber i offentlig sektor, utenom politiet og det militære, som har fri på valgdagen, sier Hussein.

Hun beskriver en intenst travel dag der valgobservatørene følger med på at regler for gjennomføring og prosedyrer overholdes. Etter at valglokalet stenger, følger de stemmetellingen utover kvelden.

– Jeg merker det er spent stemning og at nervene kanskje begynner å ta tak i folk. Det er nok mange som begynner å bli litt slitne også, sier hun.

Hussein er valgobservatører i det tyrkiske valget. Sammen med Aps Sverre Myrli er hun del av parlamentarikergruppen fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa som skal kontrollere at valget skjer på riktig måte og det ikke forekommer valgfusk.

Allerede tidlig søndag morgen var hun på plass ved valglokalet i byen Diyarbakir. Den ligger i området som ble berørt av jordskjelvet i februar. Byen var imidlertid ikke blant områdene som var hardest rammet.

(©NTB)

Flere nyheter: