Menu

Norsk Journalistlag trekker seg i protest fra internasjonalt journalistforbund

Norsk Journalistlag (NJ) trekker seg fra Det internasjonale journalistforbundet (IFJ) i protest.

Av NTB | 31.01.2023 12:07:34

Kultur og underholdning: Det bekrefter NJ i en pressemelding. Medier24 omtalte nyheten først.

– Norsk Journalistlag har besluttet å si opp sitt medlemskap i det internasjonale journalistforbundet (IFJ). Årsaken er fravær av demokratiske prosesser, og manglende reaksjon overfor det russiske forbundet som har etablert seg i okkuperte regioner i Ukraina, skriver NJ i pressemeldingen.

Journalistforbundene i Danmark, Finland og Island trekker seg også, mens det svenske forbundet skal vurdere det.

– Det toppet seg da IFJ passivt aksepterte at det russiske forbundet etablerte seg i flere okkuperte områder i Ukraina. Fra før har noe lignende skjedd i Abkhasia, som tilhører Georgia. Det har blitt påpekt, uten at grep er tatt. Vi kan ikke være del av en slik organisasjon, sier Tryggestad.

Det er landsstyret i NJ som har besluttet å trekke seg fra det internasjonale forbundet. Det er en oppsigelsestid på et halvt år.

– At vi må gå til et så alvorlig skritt, er selvsagt sterkt beklagelig. Men i likhet med våre nordiske kolleger, tror vi dette er det eneste som kan redde IFJ. Endringer må tvinges fram, sier Tryggestad.

Det internasjonale journalistforbundet skriver på sine nettsider at de ikke har noen politiske standpunkter, men at de forsvarer menneskerettigheter, demokrati og pressefrihet.

– Vi avviser fullstendig det som er falske, ærekrenkende og ødeleggende påstander, sier generalsekretær Jeremy Dear i IFJ til Reuters.

– NJ har, sammen med de nordiske landene og flere andre land, kjempet en årelang kamp for å få på plass blant annet valgregler, åpenhet rundt vedtak, pengebruk og andre helt grunnleggende demokratiske kjøreregler. Vi må bare konstatere at vi ikke har lyktes godt nok, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

NJ vil fortsatt bidra med økonomiske bidrag til internasjonalt solidaritetsarbeid. De opplyser at konsekvensene av utmeldingen ennå ikke er klar for enkeltprosjekter.

Flere nyheter: