Caroline Graham Hansen prøver seg på et frispark i 0-0-kampen mot Sveits i VM. Foto: Lise Åserud / NTB

Norges VM-sjanse lever tross målløst drama mot Sveits

Norge måtte nøye seg med 0-0 mot Sveits etter å ha misbrukt store sjanser, men takket være filippinsk hjelp er VM-håpet fortsatt til stede.

Av NTB | 25.07.2023 12:03:06

Sport: Kun seier mot Filippinene søndag kan sende Norge videre til åttedelsfinale. Det norske laget har gått fire strake sluttspillkamper uten å vinne og score mål.

Norge startet uten sine to største stjerner, og det etter betydelig dramatikk. Caroline Graham Hansen var satt på benken i det som skulle være hennes 100. landskamp, mens Ada Hegerberg fikk en kjenning i lysken i den siste spurten under oppvarmingen. Hun måtte overlate spissplassen til Sophie Román Haug, som fikk sine første landslagsminutter i 2023.

Haug var skarp tross kort forberedelse og tvang Sveits-keeper Gaëlle Thalmann til en kjemperedning i hver omgang.

Graham Hansen spilte den siste drøye halvtimen og hadde en kjempesjanse til å krone jubileumskampen med vinnermål etter et flott soloraid i det 75. minutt. Hennes venstrebeinsskudd ble glimrende reddet av Thalmann, som også tok returen fra Frida Maanum.

Filippinenes sjokkseier over New Zealand var en gavepakke til de norske. Før tirsdagens kamper risikerte Norge å bli slått ut i løpet av dagen, men plutselig var laget bare en tomålsseier fra å lede gruppa før siste runde.

Slik skulle det ikke gå, men vertslandets tap gjør at Norge selv med uavgjort er ganske nær avansement. Norge er sist i gruppa før siste runde, men Norge vil garantert være videre dersom det blir minst tre måls seier over Filippinene søndag.

I motsetning til i EM er det målforskjell som skiller VM-lagene.

Enda høyere smalt det rett før avspark, da Hegerberg forsvant i garderoben. Lyon-spissen kom ut og sang nasjonalsangen. Hun var også med i ringen ved sidelinja, men så gikk hun av banen og overlot spissplassen til Haug mens presse og publikum satt og måpte.

Sveits kom tidlig til en kjempesjanse i øsregnet i Hamilton, men Thea Bjelde ble reddende engel for de norske med en glimrende blokkering da Sveits-stjernen Ramona Bachmann kastet seg over en halvklaring fra Maren Mjelde etter at Coumba Sow brøt gjennom på kant.

Det resulterte i flere halvsjanser før Haug i det 23. minutt tvang Gaëlle Thalmann til en kjemperedning. Hun traff godt med hodet på innlegg fra Maanum, men Thalmann kastet seg og slo ballen ut.

Haug hadde også et par hodestøt utenfor på innlegg fra Emilie Haavi, og Hegerberg-erstatteren ga motstanderens midtforsvar mye å gjøre.

Stort sett hadde Norge defensiv kontroll, men Sveits kom til et par sjanser etter en drøy halvtime. Først skjøt Ana-Maria Crnogorcevic rett over da hun ble spilt fram av Sow, så falt et sveitsisk innlegg fra venstre ned på tverrliggeren.

– Det var en bedre første omgang enn sist. Vi var litt på defensiven de første minuttene, men vi kom oss mer og mer inn i kampen. Så er vi litt for upresise på den siste tredelen, sa assistenttrener Ingvild Stensland til Viaplay i pausen.

Etter 55 minutter satte Haug på en ny prøve hun så vidt besto. Eikeland gikk i duell på Reitens innlegg, og ballen spratt ut til spissen, som skjøt med strak vrist. Thalmann kastet seg og reddet igjen.

To minutter senere entret Graham Hansen banen til sin 100. landskamp, etter at Eikeland hadde gjort en helhjertet innsats som vikar på plassen hennes.

Det virket duket for en drømmeavslutning på dramaet da stjernen i det 75. minutt driblet seg innover på banen og fyrte løs, men Thalmann lot seg ikke overliste.

Hege Riises vraking av Graham Hansen lekket ut i norske medier dagen før kamp og skapte sjokkbølger. Barcelona-stjernen ble ofret da Norge skulle finne tilbake til taktene fra oppkjøringskampene, som hun ikke var med på grunnet landslagspause og skade. Riise vraket også to av sine mest betrodde spillere det siste året, Ingrid Syrstad Engen og Julie Blakstad.

I motsetning til åpningskampen mot New Zealand greide de norske å slippe ned skuldrene og både spilte og kjempet seg inn i kampen. Avstandene som ble for store forrige uke satt igjen, og det var et kompakt norsk lag som tettet igjen og begynte å få til farlige angrep.

Norge fortsatte de gode taktene fra start i 2. omgang. Haug spilte et Reiten-innlegg fram til Maanum, som skjøt utenfor fra god posisjon. Så nikket Maren Mjelde på et hjørnespark fra Vilde Bøe Risa, men rett på keeper.