Guro Reiten skjøt først i stolpen, så i tverrliggeren i slutten av første omgang mot Frankrike. Her lader hun godfoten presset av Maëlle Lakrar. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Norges fotballkvinner kneblet Frankrike – to stolpetreff av Reiten i 0-0-kamp

Norges kvinnelandslag i fotball avsluttet Tournoi de France med en sterk prestasjon da vertslaget ble holdt til 0-0 i en kamp de norske kunne ha vunnet.

Av NTB | 21.02.2023 23:15:42

Sport: Guro Reiten hadde kampens to største sjanser da hun med ett minutts mellomrom i slutten av første omgang skjøt først i innsiden av stolpen og så i undersiden av tverrliggeren.

Frankrike presset mot slutten, men de norske sto imot.

Et norsk lag som i senere år har lekket mål mot gode lag, og som i fjorårets EM-sluttspill måtte tåle 0-8 mot England, sto dessuten meget godt defensivt og håndterte fransk press utmerket. En Maren Mjelde uten særlig spilletid i klubblaget styrte en forsvarsfemmer som kneblet hjemmelaget og holdt nullen.

– Det var en veldig solid kamp fra start til slutt. Det var perioder der vi måtte forsvare oss en del, men jeg synes vi gjorde det sykt bra. Vi står sammen som en enhet fra spissen på topp til keeperen bakerst. Det var enorm laginnsats og mange gode prestasjoner, sa Mjelde til fotball.no.

– Vi skapte mye mer enn i forrige kamp og var uheldige som ikke scoret. Det er en kjempegod følelse mot et så godt lag som Frankrike.

Norge innledet kampen friskt på et nesten fullsatt Stade Raymond Kopa. Etter to minutter ble Karina Sævik sendt i fullt firsprang på en kontring. Hun fant Reiten i midten, men hennes skudd ble blokkert.

Frankrike svarte med et distanseskudd fra Kenza Dali som Aurora Mikalsen måtte gi retur på. Hun ofret seg i duell med Delphine Cascarino, som skjøt utenfor.

I 5-4-1-formasjonen Hege Riise vil bruke mot sterke lag sto de norske godt mot et angrepsivrig hjemmelag og slapp ikke Les Bleues til mange muligheter. Kadidiatou Diani ble spilt gjennom etter en halvtime, men en god Guro Bergsvand løp henne opp og blokkerte skuddet til corner.

– Jeg var litt spent i og med at det er lenge siden jeg har spilt i den rollen offensivt, men det er en rolle jeg liker godt, sa Mjelde.

Mikalsen var god da hun slo et langskudd fra Sandy Baltimore med retning mot krysset til corner, mens hun i det 42. minutt serverte Frankrike en gratismulighet med en dårlig førsteberøring på Tuva Hansens tilbakespill. Hun havnet i duell med Diani, men vant den.

Så viste Reiten fram venstrefoten sin to ganger med et minutts mellomrom. Først skjøt hun fra 20 meter i stolpen bak keeper Pauline Peyraud-Magnin, så vant hun ballen fra en motspiller og skjøt fra 25 meter mot lengste kryss. Keeper nådde ikke fram, men ballen gikk i tverrliggeren og ned.

Frankrike vant turneringen foran Danmark og Norge, men Riise og hennes utvalgte kan reise hjem med litt ekstra selvtillit i oppkjøringen til VM.

Norges grupperivaler i VM har ikke imponert under februarkampene. New Zealand har fått juling i to hjemmekamper (0-5 mot Portugal og 0-2 mot Argentina), mens Filippinene tapte alle sine kamper i Pinatar Cup og avsluttet med 0-5 for Island tirsdag. Sveits spilte to ganger uavgjort mot Polen i Marbella (0-0 og 1-1).

Norge slet seg til 1-0 over Uruguay i turneringens åpningskamp. Et reservepreget norsk lag tapte 0-2 for Danmark i den neste kampen, men avsluttet med sin beste prestasjon da førstevalgene var tilbake fra start.

Mjelde hadde ankerrollen på midtbanen offensivt, men slapp seg ned i forsvarsleddet når Frankrike hadde ballen.

Danmark lå under 1-2 mot Uruguay i det 89. minutt tirsdag, men så nikket Rikke Sevecke inn et hjørnespark, og sekunder senere dundret Vålerenga-spiller Janni Thomsen inn målet som ga 3-2-seier og 2.-plass i turneringen.