Menu
Fotballpresident Lise Klaveness og generalsekretær Karl Petter Løken. Foto: Terje Pedersen / NTB

Norges Fotballforbund går mot Uefas vedtak – ønsker ikke russiske lag inn i varmen

Norges Fotballforbund stiller seg bak kollegaene i Sverige og Danmark og sier nei til at russiske aldersbestemte landslag skal få delta i internasjonale kamper.

Av NTB | 28.09.2023 11:32:33

Krig og konflikter: Det var tirsdag at styret i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) besluttet å gjenåpne døren for russiske U17-landslag, som har vært utelukket fra konkurranser siden Russlands invasjon av Ukraina.

Styrevedtaket ble begrunnet med at barn ikke skal straffes for handlinger som utelukkende er forårsaket av voksne, og at fotballen «aldri må slutte å sende budskap om fred og håp».

– Det er spesielt opprørende at en generasjon med barn på grunn av konflikten (krigen i Ukraina) fratas retten til å spille internasjonal fotball, sto det i en uttalelse fra Uefa.

Russland kan få plass allerede i EM-kvalifiseringen i høst. Administrasjonen i Uefa har fått grønt lys til å jobbe med dette, selv om trekningen allerede er gjennomført.

Englands Fotballforbund (FA) gikk allerede tirsdag ut og sa at det ikke ville godta Uefas vedtak.

– Vi støtter ikke avgjørelsen om å la Russland delta i aldersbestemte mesterskap, og vi står på at England ikke vil spille mot Russland, sa en talsperson for FA til nyhetsbyrået Reuters.

Dagen etter kom en rekke andre nasjoner etter: Sverige, Danmark, Ukraina og Polen.

– Forbundsstyret tok en veldig tidlig beslutning da Russland gikk til sitt uakseptable angrep på Ukraina om at vi ikke hadde til hensikt å delta i konkurranseaktiviteter med russiske deltakere, sier Sveriges fotballpresident Fredrik Reinfeldt på en pressekonferanse.

– Vi har heller ikke tenkt å spille mot russiske lag utenfor Sverige, sier Reinfeldt.

Den polske fotballpresidenten Cezary Kulesza er på samme linje.

«Jeg ble overrasket over gårsdagens uttalelse fra Uefa-styret. Hvis russiske landslag får delta i turneringer, kommer ikke våre landslag til å konkurrere mot dem. Det er den eneste riktige avgjørelsen», skriver Kulesza på X/Twitter.

I Danmark var fotballforbundet tidlig ute med sitt syn i saken onsdag.

– Vi kommer ikke til å se et dansk landslag som spiller mot et russisk landslag – uansett alder. Det vil jeg understreke. DBUs posisjon er den samme som den alltid har vært, uttalte kommunikasjonssjef i DBU, Jakob Høyer, til nyhetsbyrået Ritzau.

Det understrekes at kamper med russiske lag skal spilles uten Russlands flagg, nasjonalsang eller landslagsdrakt, og ikke på russisk jord.

Han påpeker videre at Sveriges svar på Norges idrettsforbund, Riksidrottsforbundet, har vedtatt at russiske deltakere ikke er tillatt i barne- og ungdomsidretten i Sverige.

(©NTB)