Norsk jubel etter Celin Bizet Ildhusøys ledermål mot Finland. Til høyre Sophie Román Haug, som senere gjorde 2-0. Foto: Terje Pedersen / NTB

Norge overbeviste uten stjernene: – Vi ser bredden i troppen i dag

Tross skadeforfall fra flere av sine største navn fikk Norge en god start på EM-kvalifiseringen i fotball da Finland ble slått 4-0 i vinterværet på Ullevaal.

Av NTB | 05.04.2024 20:03:37

Sport: Celin Bizet Ildhusøy og Sophie Román Haug scoret i første omgang, mens Thea Bjelde og innbytter Elisabeth Terland økte hver sin gang mot slutten av kampen. Det ga Gemma Grainger tre poeng i hennes første kvalifiseringskamp som Norges landslagssjef.

– Vi ser hvilken bredde vi har i troppen. Jeg er veldig fornøyd med at vi hadde fire ulike målscorere, og med at vi ikke slapp til sjanser og holdt nullen igjen mot et bedre lag enn sist, sa Grainger til NTB.

Før kampen var mediene opptatt av spillerne som ikke kunne være med. Fredag var 16 norske spillere i aksjon, og tre av innbytterne noterte målpoeng.

– Vi hatt fokus på dem som er her og forberedt oss best mulig. I dag kom det inn folk som tok vare på muligheten og viste hva de er gode for. Vi har en god tropp, sa kaptein for dagen (og samlingen) Guro Reiten til NTB.

Norge er nå ubeseiret i 40 hjemmekamper på rad i EM-kvalifisering siden 0-2-tapet for Finland i mai 1988. Tyskland (1996), Danmark (2003) og Østerrike (2016) har tatt hvert sitt poeng siden da, de 37 andre kampene er vunnet.

Det lugget litt fra start for de norske, men etter hvert kom kvalitetsforskjellen til sin rett. Selv med tunge skadeforfall er Norge hakket bedre enn Finland.

Finland var godt med spillemessig innledningsvis, men ingen av lagene kom til mer enn noen langskudd som ikke satte keeperne på store prøver. Etter en halv omgang var det Norge som tok ledelsen og deretter styrte det meste.

– Det fikk til litt skru og spinn der med venstrefoten, som ikke alltid skjer. Det var skikkelig godt å se at den gikk inn, sa Bizet.

Plutselig var det ikke langt mellom sjansene, og i det 35. minutt burde ledelsen vært doblet etter en praktkontring. Vilde Bøe Risa vant ballen høyt på banen, og Reiten ble spilt fram i feltet. Keeper reddet Haugs stupheading på innlegget fra dødlinjen.

Ledelsen ble i stedet doblet i det 41. minutt, med Reiten som regissør. Først leverte hun et strålende mottak på et langt oppspill som først så ut til å være for langt, så spilte hun vegg med Sævik og stormet mot linjen. Innlegget landet på hodet til Haug, som mellom to finske spillere stanget inn sitt 12. landslagsmål.

– Jeg visste ikke at jeg var så myk, men jeg fikk tydeligvis opp foten dit. Det var perfekt å score rett før pause, så vi fikk litt ro inn til 2. omgang, sa Reiten til NTB.

Høyrebacken brøt selv på motstanderens halvdel. Hun spilte fram Emilie Haavi, som var byttet inn til sin første landskamp siden fjorårets VM, og var på plass da kantspilleren slo skrått ut. Skuddet gikk inn via midtstopper Natalia Kuikka.

Tre minutter senere kombinerte to innbyttere om 4-0-målet. Lisa Naalsund raidet på høyresiden, og Terland skjøt innlegget i mål. På overtid holdt Cathinka Tandberg på å bli fjerde innbytter med målpoeng, men hun misset for åpent mål.

Selv uten Caroline Graham Hansen, Ada Hegerberg, Frida Maanum og Maren Mjelde tok Norge en overbevisende seier.

Norges stolte hjemmestatistikk i kvalifisering vil settes på større prøver når Italia kommer på besøk i slutten av mai og når Nederland er motstander i juli.

De to beste i gruppa går direkte til neste års EM-sluttspill i Sveits, mens de to øvrige får en ny sjanse i omspill i høst.

Finland spilte for øvrig med sørgebind etter skoleskytingen i Vanda utenfor Helsingfors tirsdag.

Reiten og Tuva Hansen kombinerte på venstresiden, og sistnevnte la inn. Haugs stuss traff Brann-backen Joanna Tynnilä og spratt rett til Bizet, som sendte et behersket venstrebeinsskudd i lengste hjørne til sitt sjuende landslagsmål.

Finland hadde ballen mye i 2. omgang, som ble spilt i sludd og etter hvert snø, men skapte ikke sjanser. Norge var farligere, og i det 78. minutt punkterte Bjelde kampen med sitt første landslagsmål.

Det var første steg på vei mot det som kan bli landslagets 22. EM- eller VM-sluttspill på rad, en unik rekke i kvinnefotballen. Det er riktig nok bare hjemmekampen mot gruppas presumptivt svakeste lag som er vunnet. Det blir tøffere i tirsdagens bortekamp mot toppseedede Nederland.