Menu
Norges statsminister Jonas Gahr Støre og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på det nordiske toppmøtet i Helsingfors onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB

Norge øremerker 1,7 milliarder av Ukraina-støtten til vedlikehold og reparasjoner

Under møtet med Volodymyr Zelenskyj onsdag lovet statsminister Jonas Gahr Støre midler til vedlikehold og reparasjoner.

Av NTB | 03.05.2023 17:24:38

Politikk: Støre fortalte den ukrainske presidenten om støtten under det bilaterale møtet mellom dem onsdag ettermiddag. Sammen med 2,8 milliarder kroner i humanitær hjelp til det ukrainske folket, vil den sivile norske støtten til Ukraina så langt i 2023 komme opp i 6,5 milliarder kroner.

Pengene skal tas fra det allerede vedtatte Nansen-programmet, hvor Norge har donert til sammen 75 milliarder kroner over flere år. I 2023 vil den totale støtten beløpe seg til 15 milliarder kroner. Halvparten av midlene skal gå til sivil støtte og humanitær bistand, den andre halvparten skal brukes på militær støtte.

– Jeg har i dag delt med president Zelenskyj konkretiseringen av den sivile hjelpen Norge gir til Ukraina. Tidligere i år bidro vi med 2 milliarder kroner til det vi kaller drift av staten. Nå bidrar vi med 2,8 milliarder kroner i humanitær hjelp. Behovet sier seg selv. Og vi bidrar med 1,7 milliarder til det vi kaller vedlikehold og reparasjoner, sier Støre

Møtet med statslederne for de fem nordiske landene i det finske presidentpalasset onsdag var mest av alt en politisk markering. Til sammen har de nordiske landene siden Russlands invasjon i februar i fjor, bidratt med til sammen 4,4 milliarder euro, drøyt 52 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Støre utdyper at denne siste donasjonen er midler som skal gjøre Ukraina til å stand til å reparere skader på veier, strømnettet og annen infrastruktur som er blitt systematisk blitt ødelagt av Russland.

(©NTB)