Menu
Utenriksminister Anniken Huitfeldt lover minst 1 milliard fra Norge til beskyttelse av barn i krig og konflikt de neste tre årene. Foto: Hanna Johre / NTB

Norge lover milliard til barn i krig

Norge lover minst 1 milliard kroner til beskyttelse av barn som lever i krig og konflikter de neste tre årene.

Av NTB | 05.06.2023 12:39:06

Politikk: – Dette er en av de største politiske og humanitære utfordringene i vår tid, men er likevel en av de mest forsømte, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en pressemelding.

Utsendinger fra en rekke land deltar denne uken på en internasjonal konferanse i Oslo der temaet er beskyttelse av barn i væpnet konflikt.

Konferansen er arrangert av Norge i samarbeid med FNs barnefond (Unicef), Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Redd Barna.

Blant deltakerne er utenriksministrene fra Somalia, Gambia, Sør-Sudan, Niger og Mosambik, i tillegg til leder fra FNs barnefond (Unicef), Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), Redd Barna og representanter for Den afrikanske union (AU) og EU.

– Det er viktig for oss med et godt og flerårig samarbeid med de humanitære organisasjonene og med andre land. Den afrikanske union er en viktig partner for oss, også når det gjelder å beskytte barn, sier hun.

– Norge skal fortsette kampen mot seksuell og kjønnsbasert vold, særlig der det rammer barn, understreker Huitfeldt.

– Barn som har vært barnesoldater kommer tilbake til det vanlige samfunnet. Skoler brukes ikke lenger som militærforlegninger og står dermed i mindre fare for angrep. Det er viktig at stater deler slike erfaringer med hverandre og tar med seg verktøy som fungerer, sier hun.

– Jeg er glad for at flere land og organisasjoner nå kommer med konkrete forpliktelser for å beskytte barn bedre. Barn er spesielt utsatte og sårbare for vold og overgrep i krig og konflikter, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

Konferansen i Oslo er en del av oppfølgingen av det arbeidet Norge gjorde i FNs sikkerhetsråd i 2021 og 2022. Den er en mobilisering til handling, men også et eksempel på at pådriverarbeid nytter, mener Tvinnereim.

(©NTB)

Flere nyheter: