Menu
Velkommen til den islamske staten Gao, står det på et skilt i Nord-Mali. Islamister har vært tungt til stede i landet. Foto: Jerome Delay / AP / NTB

Norge legger ned ambassaden i Mali: – En trist, trist dag

Hjelpeorganisasjoner ber Norge fortsette sitt engasjement i Mali og Sahel trass i at ambassaden i Mali nå legges ned.

Av NTB | 31.08.2023 13:54:28

Politikk: Sahel-regionen i Afrika er en av verdens hardest rammede regioner av sult, fattigdom og vold. Hjelpeorganisasjonene Care og Kirkens Nødhjelp sier det er beklagelig at Norge må trekke seg ut.

Utenriksdepartementet begrunner avgjørelsen med sikkerhetssituasjonen. FN-operasjonen MINUSMA avsluttes innen utgangen av året. Norge skal stenge ambassaden i Bamako innen samme tid.

– Det er et stort behov for stabilisering, konfliktløsning og utvikling i Sahel. Klimaendringer og konflikt medfører store humanitære behov. Samtidig er rammebetingelsene for internasjonalt engasjement vesentlig endret den siste tiden. Vi må derfor følge opp vårt nærvær i Mali på en annen måte fremover, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en pressemelding.

– Landene i Sahel er blant verdens fattigste, og regionen er preget av flere militærkupp, økt konfliktnivå og klimakrise. I tillegg kommer økte matvarepriser som følge av krigen mot Ukraina. Vi oppfordrer norske myndigheter til å vurdere om det kan være mulig med tilstedeværelse i andre deler av Sahel, sier Cares generalsekretær Kaj-Martin Georgsen

Han sier at Norge må fortsette å være en sterk stemme i regionen.

– Økt konflikt og uro vil merkes også i vår del av verden, med flere på flukt og fare for at ekstreme krefter utvider sin maktbase i regionen. Det er derfor også i norsk interesse å bidra, politisk og humanitært, sier Georgsen.

– Det er en trist, trist dag når Norge i dag har valgt å trekke sin tilstedeværelse i Mali, samtidig har vi respekt for de vurderingene som er gjort fra utenriksdepartementets side, sier Høybråten.

Kirkens Nødhjelp har jobbet i Mali siden 1984 og har de siste tre årene hatt et regionalt Sahel-kontor som dekker Mali og Burkina Faso.

Høybråten sier organisasjonen er svært bekymret for utviklingen i Sahel og at det internasjonale samfunnet trekker seg ut.

– Nettopp i denne situasjonen er det viktig å intensivere arbeidet for å bidra til å løfte befolkningen ut av fattigdom. Det arbeidet bør fortsette med uforminsket styrke selv om ambassaden i denne omgang legges ned, sier Høybråten.

Mali har hatt to militærkupp de siste årene, og den militære overgangsregjeringen har avsluttet sikkerhetssamarbeidet med Frankrike og FN.

Den beryktede leiesoldatgruppen Wagner har vært inne i Mali.

Ambassaden i Mali har representert Norge i Burkina Faso, Mauritania, Niger og Tsjad. Utenriksdepartementet sier det nå jobbes med løsninger for disse landene.

I fjor ga Norge 745 millioner i bistand til landene i Sahel. 180 millioner gikk til Mali. I tillegg gir Norge betydelig humanitær støtte til Sahel, så langt i år er det blitt gitt 450 millioner i humanitær bistand.

Hjelpeorganisasjonen Care sier at ambassaden har bidratt positivt til Cares arbeid i Sahel-regionen.

Kirkens Nødhjelp ber Norge opprettholde sitt engasjement i Mali og resten av Sahel-regionen. Det er viktigere enn noensinne, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten.

Norge er blant landene som har deltatt med styrker i FN-operasjonen som nå avsluttes.

– Det at vi stenger ambassaden i Bamako betyr ikke at vi avslutter vårt engasjement i Sahel. Det er store humanitære behov i Sahel, og Norge skal fortsatt være en langsiktig og troverdig partner for sivilbefolkningen i Mali og de andre landene i Sahel, sier Huitfeldt.

Flere nyheter: