Menu
Regjeringen og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) her under markeringen av uavhengighetsdagen til Ukraina i Oslo sentrum i august. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Norge gir 650 millioner kroner til humanitær støtte i Ukraina gjennom FN

Gjennom Nansen-programmet skal Norge bidra med 650 millioner kroner til ukrainere i nød gjennom FN før vinteren.

Av NTB | 26.09.2023 09:02:19

Politikk: Til sammen skal Norge bruke én milliard kroner på nødhjelp i Ukraina – 350 millioner kroner til Røde Kors-bevegelsen og 650 millioner kroner skal gå gjennom FN, inkludert det humanitære landfondet i Ukraina.

Støtten er en del av Nansen-programmet, som ble vedtatt av et bredt stortingsflertall i februar i år. Programmet består av 75 milliarder kroner over en femårsperiode og skal brukes til både militær, sivil og humanitær hjelp.

FN-pengene skal ifølge Utenriksdepartementet bidra til at de mest sårbare, barn, flyktninger og internt fordrevne, får livsviktig bistand og tilgang til blant annet husly, mat, vann og sanitær, utdanning, helsehjelp og psykososial støtte, samt beskyttelse mot seksualisert og kjønnsbasert vold.

Denne uka holdes det et internasjonalt humanitært møte om Ukraina i Oslo. Møtet er arrangert av Norge og EU, og blant de 150 deltakerne er representanter for ukrainske myndigheter, FN, Røde Kors-bevegelsen, frivillige humanitære organisasjoner og giverland.

Med bidraget til det humanitære landfondet i Ukraina bidrar Norge også til støtte til lokale organisasjoner i det ukrainske sivilsamfunnet.

– Det er imponerende å se hvordan lokale organisasjoner tar ansvar, og er de første til å nå ut til sårbare grupper, til områder som ligger nær fronten og i områder der kontrollen er tatt tilbake fra russisk okkupasjon, sier Huitfeldt.

Norge har tidligere bidratt med over 3,5 milliarder kroner i humanitær støtte til Ukraina og flyktningrespons i naboland siden Russlands angrep på Ukraina i februar 2022.

– Russlands brutale krigføring påfører den ukrainske sivilbefolkningen store lidelser. Ukrainerne gjør en heltemodig innsats for å stå imot daglige angrep mot sivile og sivil infrastruktur. De trenger vår hjelp for å komme seg gjennom en ny vinter i krig, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Ifølge FN-anslag har over 17 millioner mennesker i Ukraina behov for humanitær bistand.

(©NTB)