Menu
Investeringen kan bidra til økt matsikkerhet i et land som er hardt rammet av den globale sultkrisen, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Arkivfoto: Pontus Höök / NTB

Norfund investerer i matolje-produksjon i Etiopia

Produksjonen av matolje i Etiopia styrkes med 210 millioner kroner fra det norske investeringsfondet Norfund og flere private investorer.

Av NTB | 24.01.2023 12:05:36

Ulykker og naturkatastrofer: Målet er å skape arbeidsplasser, øke matsikkerheten og gi inntekter til 200.000 småbønder i det sultrammede landet, opplyser Norfund i en pressemelding.

– Denne investeringen kan bidra til økt matsikkerhet i et land som er hardt rammet av den globale sultkrisen. Slike investeringer i verdikjeden er avgjørende for å tilrettelegge for mer stabile inntekter til fattige småbønder, og er en sjanse til å satse på matproduksjon lokalt, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

– De økte matvareprisene som følge av krigen i Ukraina er en enorm utfordring, men åpner også en unik mulighet til å gripe anledningen til å bygge opp lokal produksjon og skape lokale arbeidsplasser innen videreforedling av lokale råvarer, sier Andreas Davidsen, som er leder for landbruk og industriproduksjon i Norfund.

Norfund og private investorer forvaltet av 54 Capital investerer nå 210 millioner norske kroner i selskapet Samanu. Det skal finansiere byggingen av et nytt anlegg for å utvinne matolje fra lokal produksjon av soyabønner, sesam- og solsikkefrø.

Landets myndigheter har opplyst at etterspørselen etter matolje er på 900 millioner liter i året. Bare 40 prosent dekkes av produksjon basert på lokale råvarer. Prisene på import av matolje har økt kraftig de siste årene, først som følge av pandemien, deretter som konsekvens av Russlands invasjon av Ukraina, henholdsvis verdens nest største og største produsent av solsikkeolje.

– For å etablere tilstrekkelig lokal produksjon av oljefrø til Samanus raffinerier er planen å i løpet av seks år utvikle større klynger av produsenter i Etiopia, noe som vil gi levebrød til 200.000 småbønder, sier Andreas Davidsen i Norfund.

Noe av bakgrunnen for investeringen er følgene av Russlands invasjon i Ukraina.

Etiopia, ett av verdens fattigste land, er hardt rammet av tørke og borgerkrig. Ifølge Verdens matvareprogram (WFP) er 20 millioner mennesker avhengig av matstøtte.

Senest i forrige uke offentliggjorde etiopiske myndigheter at de hadde sett seg nødt til å kjøpe 43 millioner liter palmeolje fra et selskap i Djibouti for å sikre befolkningen matolje til subsidierte priser.

(©NTB)

Flere nyheter: