Menu
Nordea i Danmark er tiltalt for hvitvasking. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Nordea tiltalt for hvitvasking i Danmark

Nordea er tiltalt for omfattende brudd på den danske hvitvaskingsloven, melder dansk økokrim. Tiltalen knyttes blant annet til russiske midler.

Av NTB | 05.07.2024 09:23:14

Økonomi og næringsliv: I perioden 2012 til 2015 skal banken ha overtrådt bestemmelsene i loven, melder National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), fredag.

Tiltalen dekker forhold som samlet omfatter overføringer for 26 milliarder danske kroner.

Hvitvaskingen skal blant annet ha skjedd ved at Nordea ikke har undersøkt bankens russiske kunders overføringer tilstrekkelig, og at Nordea har tilsidesatt advarsel om overføringer til vekselkontoer i København, ifølge tiltalen.

Saken startet med en anmeldelse i 2016. Rett før saken skulle til retten i 2019, fikk det danske finanstilsynet nye opplysninger som omhandlet bankens «manglende kontroll» med en lang rekke store russiske kunder, ifølge NSK.

– Tiltalen i saken er den mest omfattende om overtredelser av hvitvaskingsloven som vi har sett i banksektoren i Danmark. Nordea har etter vår vurdering i flere tilfeller tilsidesatt forpliktelsene sine, sier Nathalie Ghiorzi Elias i NSK i en pressemelding.

Nordea selv sier i en pressemelding fredag at de siden 2015 har brukt elleve millioner danske kroner på å bekjempe økonomisk kriminalitet.

– Vi har 3400 ansatte som primært er dedikert til denne innsatsen, sier sjefjurist Anders Holkmann Olsen i Nordea Danmark.

Nordea er for øvrig uenig i NSKs tiltale, heter det også i pressemeldingen.

Flere nyheter: