Menu
Arkivbilde av det som blir opplyst å være oppskytningen av Nord-Koreas første spionsatellitt i november i fjor. Foto: KCNA via AP / NTB

Nord-Korea: Vil skyte opp satellitt innen 3. juni

Japan har blitt informert om at Nord-Korea planlegger å skyte opp en satellitt en gang innen 3. juni i år. Både Japan og Sør-Korea reagerer kraftig.

Av NTB | 27.05.2024 04:23:03

Krig og konflikter: Japansk kystvakt opplyser at den er varslet av Nord-Korea om oppskytningen. Det er Japans kystvakt som koordinerer og distribuerer maritim sikkerhetsinformasjon øst i Asia.

Varselet gjelder farvannet mellom Koreahalvøya og Kina, til øst for den filippinske øya Luzon fra mandag til og med midnatt 3. juni.

Sannsynligvis er det snakk om Nord-Koreas forsøk på å skyte opp andre militære spionsatellitt. Fredag opplyste det sørkoreanske forsvaret at de så tegn på det som ble antatt å være forberedelser oppskytningen fra et anlegg i Tongchangri, nordvest i landet.

Den første militære satellitten til denne bruken ble skutt opp i november i fjor. Nord-Koreas leder Kim Jong-un rundt årsskiftet at landet skal skyte opp ytterligere tre spionsatellitter i løpet av 2024.

Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol tok opp meldingen i sin åpningstale på et toppmøtet mellom Sør-Korea, Kina og Japan mandag.

– Enhver bruk av ballistisk raketteknologi vil være i direkte i strid med resolusjonene i FNs sikkerhetsråd og global fred og stabilitet, sier han.

Via diplomatiske kanaler i Kina har Japan krevd stans i oppskytningen, opplyser Yoshimasa Hayash, talsperson for den japanske regjeringen.

(©NTB)

Flere nyheter: