LIVESENTER
Menu
Nord-Koreas leder Kim Jong-un fulgte med på oppskytingen av satellitten Malligyong-1 tirsdag i forrige uke. Foto: KCNA / AP / NTB

Nord-Korea utplasserer soldater og tunge våpen – hinter om nye satellittoppskytinger

Nord-Korea har utplassert soldater og tunge våpen ved grensen til Sør-Korea og kritiserer USA og andre land som har fordømt den nylige satellittoppskytingen.

Av NTB | 27.11.2023 04:39:37

Politikk: Nord-Korea hinter om mulighet for nye satellittoppskytinger. I en uttalelse fra utenriksdepartementet i Pyongyang og som er viderebrakt av det statlige nyhetsbyrået KCNA mandag, sier myndighetene at de utøver sin suverene rett, som omfatter satellittoppskytinger.

I uttalelsen kritiserer myndighetene i Nord-Korea en felles uttalelse fra USA og andre land forrige ukes satellittoppskyting ble fordømt. Norge fordømte også oppskytingen.

– Oppskytingen er brudd på en rekke resolusjoner vedtatt av FNs sikkerhetsråd, uttalte en talsmann for Det hvite hus.

Nord-Korea har i årevis hatt et rakett- og atomvåpenprogram som gjentatte ganger er blitt fordømt i FNs sikkerhetsråd.

Nord-Korea hevder at den nye satellitten allerede har tatt bilder av en amerikansk militærbase på Hawaii og av et amerikansk hangarskip, samt bilder av flere militærbaser i Sør-Korea.

Oppskytingen har ført til at sørkoreanske myndigheter skrotet deler av en avspenningsavtale mellom landene. Som svar på dette forkastet Nord-Korea hele avtalen, og varslet at nye våpen skal utplasseres på grensen mot Sør-Korea.

Mandag meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at Nord-Korea nå har utplassert soldater og tunge våpen på vaktposter nær grensen.

(©NTB)

Flere nyheter: