Menu
Julegatelys kan være en god trøst en grå novemberdag. Både i Kristiansand og ellers på Sør- og Østlandet blir det fortsatt grått. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Nitrist november på Østlandet – sol i vest og nord

Østavind gir gråvær på Østlandet, men sparer Vestlandet for nedbør. Der kan sola titte fram – mens Nordland får det aller beste været fremover.

Av NTB | 08.11.2023 12:59:37

Vær: Den første uka i november var det én soltime på Østlandet, og det blir neppe bedre med det første.

– Hvis folk syns det blir for grått, kan det hende de bør ta fram julelysene allerede nå, sier statsmeteorolog Marit Berger til NTB.

For hun kan altså ikke love noen bedring østafjells i helga og neste uke.

– Her i sør har lavtrykkene gått i sørlig bane, sør for Norge, og gir det samme været vi har hatt ganske lenge: Grått og med nedbør, mens det ser ganske greit ut på Vestlandet, sier hun.

Fra helga ser det ut til å bli litt kjøligere, så fra lørdag og utover vil mer av nedbøren komme som snø, særlig noen meter over havet.

– Det blir nok ikke så store mengder, men det er litt langt fram i tid for å si sikkert. Men en del må nok fram med snøskuffa neste uke, sier Berger.

Vinden som kommer fra øst, gjør at nedbøren denne gang stanser på østsiden av fjellene.

I Midt-Norge blir det stort sett opphold i neste uke, bortsett fra i grensetraktene i Trøndelag.

– Der ventes det litt nedbør, men litt sol og kaldere her også, sier Berger.

– Nordlysvarslene går ikke så langt fram i tid på Yr.no, men hvis det skulle komme noe, blir det lettest å se i Nordland, sier Berger.

I det siste har det vært utrolig flotte farger å se, også i Sør-Norge, og det ligger an til å bli en vinter med mye nordlys.

– Der er været påvirket av et lavtrykk i Norskehavet som vil dra med seg litt snøvær. Men også der blir det noen dager med ålreit vær innimellom.

Vinden skifter stadig retning, og det blir såpass lave temperaturer at det stort sett blir snø helt i nord. Bare helt ute ved kysten vil det gå over i litt sludd og regn.

Men om det blir grått mange steder, kommer neppe meteorologene til å fremskynde julelystenningen.

Vestlandet får bedre vær, men med litt vekslende skydekke. Det blir lavere temperaturer, særlig om natta og på morgenkvisten, siden skylaget er tynt.

Fylket som er aller heldigst med solsjansene, er Nordland.

I Troms og Finnmark blir været litt mer vekslende i helga og neste uke. .

(©NTB)

Flere nyheter: