Menu
Juntaens støttespillere under en demonstrasjon i Niamey i slutten av juli. Nigers president Mohamed Bazoum ble avsatt i et kupp i juli, noe som har blitt fordømt av omverden. Foto: Fatahoulaye Hassane Midou / AP / NTB

Niger kastes ut av Den afrikanske union etter statskuppet

Den afrikanske union (AU) kaster ut Niger fra samarbeidsorganisasjonen som følge av militærkuppet og ber igjen kuppmakerne om å gjeninnsette presidenten.

Av NTB | 22.08.2023 12:54:33

Politikk: Det skjer etter at den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas ba AU-kommisjonen om hjelp til å vurdere de økonomiske, sosiale og sikkerhetsmessige konsekvensene av en militær intervensjon i Niger.

Ecowas har lenge truet kuppmakerne i Niger med militær makt om de ikke gjeninnsetter landets styrtede president Mohamad Bazoum.

Arbeidet med å sette sammen en beredskapsstyrke for en mulig intervensjon har allerede begynt.

AU har oppfordret alle sine medlemsland og det internasjonale verdenssamfunnet til å avstå fra enhver handling som kan legitimere Nigers junta og sier de ikke ønsker innblanding fra aktører eller land utenfor Afrika.

En delegasjon fra Ecowas møtte i helgen både kuppmaker Abdourahamane Tiani og Bazoum i et forsøk på å løse den spente situasjonen i landet. Blokken avviste mandag juntaens forslag på en løsning og sa de sto fast ved kravet om at Bazoum må løslates og demokratiet gjenopprettes.

Bazoum ble styrtet under et militærkupp 26. juli og har siden sittet fengslet.

Flere nyheter: