Menu
Franske soldater går ut av et amerikansk transportfly på en base i Nigers hovedstad Niamey i juni 2021. Frankrike og USA har til sammen rundt 2500 soldater stasjonert i Niger i forbindelse med kampen mot ytterliggående islamister i Sahel-regionen. Arkivfoto: Jerome Delay / AP / NTB

Niger-juntaen gir Frankrikes ambassadør 48 timer på å forlate landet

Militærjuntaen som tok makten i Niger i sommer, har gitt ordre om at Frankrikes ambassadør må forlate landet innen 48 timer.

Av NTB | 25.08.2023 20:04:35

Krig og konflikter: 26. juli tok medlemmer av presidentens vaktstyrke makten i et militærkupp i Niger. President Mohamed Bazoum ble satt i husarrest sammen med sin kone og sønn.

Den franske ambassadøren Sylvain Itte nekter ifølge juntaens utenriksdepartement å svare på en invitasjon til å møte ministeren. Dette og «andre handlinger fra den franske regjeringen som er i strid med Nigers interesser», oppgis fredag kveld som begrunnelse for utvisningen.

Den tidligere kolonimakten Frankrike har rundt 1500 soldater stasjonert i Niger som et ledd i militæroperasjoner mot ytterliggående islamistopprørere i Vest-Afrika.

Den vestafrikanske blokken Ecowas har truet med å bruke makt mot juntaen for å få gjeninnsatt Bazoum, og Niger ble tirsdag kastet ut av Den afrikanske union. Frankrike har i likhet med FN og USA bedt om at juntaen løslater Bazoum.

– Når det gjelder Niger, er vi tydelige: Kuppet er et kupp mot demokratiet i Niger, mot folket i Niger og mot kampen mot terrorisme, sa president Emmanuel Macron til magasinet Le Point torsdag.

Niger ligger i Sahel-regionen, og befolkningen på rundt 26 millioner er blant verdens fattigste. Samtidig er Niger, som ble uavhengig fra Frankrike i 1960, en av verdens største produsenter av det verdifulle metallet uran.

Kuppmakerne i Niger sa torsdag at de vil tillate væpnede styrker fra nabolandene Mali og Burkina Faso å krysse grensen og gripe inn dersom Niger blir angrepet.

Frankrike har også store økonomiske interesser i landet. Ifølge eksperter har Niger vært landets femte største leverandør av uran – som brukes til brensel i franske kjernekraftverk.

Niger er strategisk viktig også for land som USA, Kina og Russland som følge av dets uran- og oljereserver. Landet har dessuten fungert som base for vestlige styrker som kjemper mot opprørsgrupper i Sahel, og USA har rundt 1.000 soldater stasjonert i Niger.

Niger er det fjerde landet i Vest-Afrika som har opplevd statskupp siden 2020. De andre er Guinea, Mali og Burkina Faso. Juntaene i de to sistnevnte har sagt at en militær intervensjon i Niger vil bli oppfattet som en krigserklæring mot dem selv.

Flere nyheter: