Menu
Pave Frans omtaler i et intervju Nicaragua som «et brutalt diktatur» og president Daniel Ortega som «ute av balanse». Det har ikke falt i god jord i Managua. Foto: AP / NTB

Nicaragua vil bryte med Vatikanet

Nicaragua vurderer å bryte de diplomatiske forbindelsene med Vatikanet etter at pave Frans kalte landet et brutalt diktatur og sammenlignet med Hitler-Tyskland.

Av NTB | 13.03.2023 08:54:02

Religion og livssyn: – Vi foreslår å suspendere de diplomatiske forbindelsene mellom Nicaragua og Vatikanet, heter det i en kunngjøring fra utenriksdepartementet i Managua.

Kunngjøringen viser ikke konkret til uttalelsen pave Frans ga i et intervju med den argentinske nettavisen Infobae fredag, der han også omtalte Nicaraguas mangeårige president Daniel Ortega som «ute av balanse».

Ortega har lenge hatt et anstrengt forhold til den katolske kirken, som han anklager for å støtte opposisjonen som han omtaler som terrorister.

En rekke prester ble pågrepet sist høst og anklaget for å undergrave regimet, blant dem også den regimekritiske biskopen Rolando Álvarez.

I februar deporterte Ortega-regimet en rekke prester, journalister, næringslivsledere og tidligere presidentkandidater, statsråder og diplomater. Álvarez nektet å gå om bord i flyet og ble deretter dømt til 26 års fengsel.

– Det er som et kommunistisk diktatur i 1917 eller Hitlers diktatur i 1935, sa pave Frans i intervjuet.

Pavens uttalelse var også en kommentar til at Nicaragua i forrige uke stengte to katolske universiteter etter å ha anklaget dem for lovbrudd.

(©NTB)

Flere nyheter: