Menu
Politiet bærer bort en av aksjonistene i regjeringskvartalet. Foto: Alf Simensen / NTB

Ni demonstranter utenfor Finansdepartementet båret bort av politiet

Ni demonstranter som sperret inngangspartiet til Finansdepartementet, ble fysisk fjernet av politiet. Også demonstranter utenfor en vareinngang ble fjernet.

Av NTB | 28.02.2023 10:45:41

Krig og konflikter: Ved 9.30-tiden tirsdag ble en etter en av demonstrantene båret bort fra inngangspartiet til Finansdepartementet. Fjerningen av demonstrantene skjedde etter anmodning fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS).

DSS opplyser at de ba politiet om å fjerne demonstranter som er til hinder for at departementet kan ivareta sin samfunnskritiske funksjon.

– Vi har fjernet ni demonstranter fra inngangspartiet. Disse etterkom ikke politiets pålegg. De anmeldes for dette, skriver politiet på Twitter.

Også demonstranter utenfor en vareinngang til departementet ble fysisk fjernet.

– Men når denne saken har vært kjempet gjennom hele rettssystemet og vunnet i Høyesterett, og det har gått så lang tid som det har gjort uten at det skjer noe, så er dette et siste virkemiddel for å få kjempet saken fram, sier Riseth.

Også mandag måtte politiet fjerne demonstranter utenfor regjeringskvartalet. Da sperret Fosen-demonstrantene inngangene til Olje- og energidepartementet.

Tirsdag utvidet de aksjonen.

Politiets innsatsleder Brian Skotnes sier politiet etter beste evne forsøker å legge til rette for at aksjonistene skal kunne demonstrere.

– Samtidig må vi ta hensyn til de samfunnskritiske funksjonene som foregår i byggene, sier Skotnes som legger til at de har en god dialog med demonstrantene.

Da var også demonstrantene utenfor regjeringskvartalet blitt så mange at de fylte plassen helt tilbake til Høyesterett – som i oktober 2021 slo fast at vindparken på Fosen i Trøndelag var oppført i strid med urfolksrettighetene.

Aksjonistene reagerer på at vindturbinene, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet.

Blant demonstrantene er også den svenske aksjonisten Greta Thunberg, som dukket opp foran Olje- og energidepartementet mandag og som er tilbake blant aksjonistene tirsdag.

– Jeg skulle ønske at vi slapp å begå sivil ulydighet, sier Inga Marie Nymo Riseth til NTB. Hun var en av aksjonistene som ble båret vekk av politiet.

– I dag stenger vi ikke bare Olje- og energidepartementet, departementene som deler bygg med dem og Landbruksdepartementet. I dag stenger vi staten, sa artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen til full jubel blant aksjonistene.

Ved 10.30-tiden hadde de fleste av politimannskapene forlatt stedet, kun noen biler var igjen for å passe på at ikke inngangspartiene ble sperret igjen.

Flere nyheter: