Menu
Tampa Bay Lightning og Pittsburgh Penguins holder i skrivende stund wildcard-plassene i NHL øst. Her dyttes Penguins-stjernen Sidney Crosby inn i Lilleberg (t.h.) i en kamp sist helg. Foto: Gene J. Puskar / AP / NTB

NHL-sluttspillet forklart: Disse kan Lilleberg og Tampa Bay møte

Emil Martinsen Lilleberg står på trappene til sine første kamper i NHLs sluttspill. Hans Tampa Bay Lightning kan vente seg tøff motstand i 1. runde.

Av NTB | 08.04.2024 12:04:23

Sport: Lightning sikret sluttspillplassen fredag kveld med 7-4-seier over Montreal Canadiens på borteis. Den topoengeren gjør at Lillebergs lag minst er sikret en wildcard-plass i NHL øst.

Anført av den poengkåte russeren Nikita Kutsjerov skal Tampa Bay-laget inn i NHL-sluttspillet for sjuende sesong på rad. Kutsjerov er beste poengplukker i hele ligaen med 136 på 76 kamper, fordelt på 43 mål og 93 assists.

NHL er delt inn i en østlig og en vestlig halvdel (conference), som igjen er delt inn i to avdelinger med åtte lag i hver. Her følger en forklaring av kvalifiseringen til sluttspillet og oppsettet av 1. runde:

* De gjenstående fire plassene, såkalte wildcard-plasser, går til de to neste lagene i hver conference som har plukket flest poeng i grunnserien. Her er man uavhengig av avdeling, så det kan altså skje at en avdeling får fem lag i sluttspillet, mens den andre står med tre.

* Man kan bare møte lag fra egen conference til og med semifinalen.

* Laget med høyest plassering i grunnserien får hjemmebanefordel i de første to sluttspillrundene. I semifinale og finale går denne fordelen til laget som tok flest poeng i grunnserien, uavhengig av tabellplassering.

* Alle oppgjørene spilles etter best av sju-systemet, som vil si at det første laget med fire seirer går videre til neste runde.

* I 1. runde skal avdelingsvinneren med flest poeng møte wildcard-laget med færrest poeng. Wildcard-laget med flest poeng møter vinneren fra den andre avdelingen.

* Lagene på 2.-plass og 3.-plass møtes «internt» i avdelingen i 1. runde.

Det finnes også en mulighet for at Lillebergs lag kan ta 3.-plassen i atlantic-avdelingen. I så fall vil de høyst sannsynlig møte Florida Panthers i første sluttspillrunde.

Lightning vant Stanley Cup-tittelen i både 2020 og 2021 og tapte finalen i 2022, men er ikke regnet blant de største favorittene i år.

Backen Lilleberg ble hentet av NHL-klubben i fjor sommer og havnet i utgangspunktet i farmerlaget Syracuse Crunch i AHL. I januar ble han kalt opp i Lightning-troppen, og siden har han spilt 32 kamper og notert seg for fem assists.

Den kommende tiden ligger det an til at 23-åringen fra Sarpsborg spiller sitt første sluttspill i verdens beste ishockeyliga.

Mats Zuccarello skal for første gang på seks år ikke spille sluttspill. Minnesota Wild har ikke lenger mulighet til å avansere dit.

* De tre beste lagene i grunnserien i hver avdeling går direkte til sluttspillet og utgjør dermed 12 av 16 lag der.

For Tampa Bay Lightning og Emil Martinsen Lilleberg betyr det at den mest sannsynlige sluttspillmotstanderen er Boston Bruins. Boston topper NHLs atlantic-avdeling, men har ett poeng mindre enn New York Rangers per nå. Tampa Bay er beste wildcard-lag og vil slik sett møte den «svakeste» avdelingsvinneren.

(©NTB)

Flere nyheter: