Menu
NFF foreslår å avvikle sluttspillet i Toppserien og 1. divisjon. Foto: Marit Hommedal / NTB

NFF vil skrote sluttspillet i Toppserien – legger om til trippel serie

Styret i Norges Fotballforbund anbefaler forbundstinget i mars å avvikle sluttspillmodellen i Toppserien fra kommende sesong og innføre trippel serie.

Av NTB | 18.01.2023 16:56:23

Økonomi og næringsliv: Et utvalg ledet av Jon Mørland har på oppdrag fra styret sett på den omstridte sluttspillordningen som ble vedtatt i 2019 og innført i fjor.

– Etter en bred høringsrunde landet vi på en innstilling til styret, som ble vedtatt i går, at vi lytter til fotballdemokratiet. Et klart flertall i Toppserien ønsker trippel serie, og et flertall i 1. divisjon ønsker et sluttspill med topp fire og bunn seks hvor poeng og målforskjell tas med, sa Mørland på en pressekonferanse onsdag.

Han sa også at anbefalingen er at arbeidet med serieordningen ikke avsluttes med årets ting, men at den fortsetter kommende år, og at særlig den sportslige utviklingen vektlegges.

– Vi er samstemte med klubbene om at det langsiktige målet er å øke antall lag på de to øverste nivåene slik at det på sikt blir en tradisjonell dobbel serie. Den nye 2. divisjon bør også evalueres og inkluderes i en framtidig helhetlig vurdering.

Utvalget har hatt representanter fra NFF, Toppfotball kvinner, klubbene, kretser samt rettighetshaver.

Brann, Rosenborg og Vålerenga allerede lagt inn tingforslag om trippel serie. Det blir nå trukket, og klubbene støtter forbundsstyrets forslag.

For Toppserien innebærer den nye ordningen at lagene møter hverandre tre ganger hver. Hjemmebanefordel i tredje kamp avgjøres ved loddtrekning etter et system som sikrer utjevning av antall hjemme- og bortekamper. Vinneren etter 27 runder er seriemester, mens lag nummer ti (sisteplass) rykker ned i 1. divisjon.

Lag nummer ni spiller kvalifisering mot toeren i 1. divisjon.

Vinneren av topp-fire-sluttspillet rykker opp til Toppserien, toeren spiller kvalifisering som nevnt over.

Både klubber og supportere har kritisert modellen som ble brukt i fjor. Den ble vedtatt i 2019, men ble implementert først i 2022 på grunn av koronapandemien. Brann ble mester.

Fotballpresident Lise Klaveness sa at man i etterpåklokskapens lys burde brukt den ekstra tiden under pandemien til å vurdere sluttspillordningens innretning.

Mørland snakket om «barnesykdommer og åpenbare svakheter» i fjorårets sluttspillmodell da han omtalte utvalgets innledende diskusjoner om en justering av sluttspillet, før man ble klar over klubbenes bastante syn.

Klaveness sa at målet er å øke Toppseriens konkurransekraft, gjøre den til en arena for å utvikle toppspillere og beholde dem lenger, og få flere kamper med stor konkurranse.

– Vi gikk inn for å se på ulike alternativer ut fra kriteriene styret og Lise (Klaveness) hadde gitt oss. Et alternativ var en justert sluttspillmodell der lagene fikk med poeng og vi ikke blandet 1. divisjon og Toppserie, sa Mørland, og la til at det snart viste seg at toppklubbene ønsket å fjerne hele sluttspillet.

For 1. divisjon er forslaget at det etter endt grunnspill (18 runder) blir sluttspill for de fire beste og for de øvrige seks. Lagene tar med seg poeng og målforskjell fra grunnspillet. Topp fire spiller dobbel serie, de øvrige spiller enkel serie der hjemmebanefordel avgjøres ved trekning.

– Den fikk kritikk for poengsystemet og andre ting, og det var riktig kritikk. Styret nedsatte tidlig i fjor et utvalg for å se på sluttspillordningens utforming. Så ble det klart at en del klubber var mot sluttspill uansett innretning, og da nedsatte vi utvalget som skulle jobbe med om sluttspillet overhodet skulle videreføres, sa hun.

(©NTB)

Flere nyheter: