Menu
Israels statsminister Benjamin Netanyahu lanserer seg selv som mulig fredsmekler i Ukraina. Foto: AP / NTB

Netanyahu lanserer seg selv som mulig fredsmekler i Ukraina

Statsminister Benjamin Netanyahu sier Israel vurderer å sende militærhjelp til Ukraina og lanserer samtidig seg selv som mulig fredsmekler.

Av NTB | 01.02.2023 08:17:51

Politikk: Netanyahu sier dette i et intervju med CNN, der han bekrefter at Israel vurderer å forsyne Ukraina med våpen, som for eksempel det USA-utviklede rakettforsvarssystemet Iron Dome.

– Dette er absolutt noe vi vurderer, sier han.

Invasjonen av Ukraina har ikke fått Israel til å bryte kontakten med Russland, som kontrollerer luftrommet i Syria og lukker øynene hver gang Israel angriper iranskstøttet milits der.

USA forsyner årlig Israel med militærhjelp for minst 350 milliarder kroner, og har også hatt egne våpenlagre i landet. Nylig ble det kjent at amerikanerne hadde gitt noen av disse våpnene til Ukraina.

– USA tok en stor del av Israels ammunisjon og ga den videre til Ukraina, sier Netanyahu.

– Jeg har vært med lenge nok til å vite at tidspunktet og omstendighetene må være de rette. Dersom så skjer, så skal jeg absolutt vurdere det, sier han.

– Og vi må ta hånd om vår egen bakgård, sier han.

Den forrige israelske regjeringen høstet kritikk fra Ukraina da de avslo landets forespørsel om våpenhjelp, og noe konkret løfte om slik hjelp har heller ikke Netanyahu kommet med.

I CNN-intervjuet hevder den israelske statsministeren at han rett etter den russiske invasjonen av Ukraina i februar i fjor fikk en forespørsel om å være fredsmekler. Dette takket han ifølge seg selv nei til, ettersom han da var i opposisjon.