Menu
Thierry Baudet grunnla partiet Forum for Demokrati i 2016 og ble året etter valgt inn i den nederlandske nasjonalforsamlingen. Partiet fikk for alvor vind i seilene i 2019, og Baudet har siden fremmet en rekke konspirasjonsteorier og markert seg som en ihuga Russland-venn. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

Nederlandsk ytre høyre-politiker angrepet – igjen

Thierry Baudet, leder for det nederlandske ytre høyre-partiet Forum for Demokrati, ble mandag angrepet for andre gang på kort tid.

Av NTB | 20.11.2023 20:40:11

Politikk: 40-åringen snakket til en folkemengde på en bar i byen Groningen da angrepet skjedde. Hendelsen skjer to dager før nederlenderne går til valgurnene.

Bilder og videoer lagt ut på X, tidligere Twitter, viser Baudet som hilser på folk i mengden da en mann plutselig slår politikeren tre ganger i hodet med det som ser ut som en ølflaske.

Baudet blir umiddelbart eskortert ut av baren, mens gjerningsmannen ble lagt i bakken av folk på stedet. Han ble senere pågrepet av politiet.

40-åringen grunnla partiet Forum for Demokrati i 2016 og ble året etter valgt inn i den nederlandske nasjonalforsamlingen.

Partiet fikk for alvor vind i seilene i 2019, og Baudet har siden fremmet en rekke konspirasjonsteorier og markert seg som en ihuga Russland-venn.

Forrige måned ble 40-åringen angrepet av en mann med paraply mens han gjestet universitetet i Gent i Belgia. Baudet ble også da slått i hodet og skal ha fått en lett hjernerystelse.

Avtroppende statsminister Mark Rutte kaller angrepene helt uakseptable.

– Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Ikke rør politikere, skriver han på X.

Rutte skriver videre at han har vært i kontakt med Baudet for å ønske ham god bedring.

Angrepene har også vekket vonde minner hos flere om drapet på Pim Fortuyn, en populistisk og innvandringsfiendtlig politiker som ble drept på åpen gate i 2002.

Drapsmannen Volkert van der Graaf, en dyre- og miljøaktivist, ble pågrepet på stedet og senere dømt til 18 års fengsel. I 2014 ble han prøveløslatt.

– Baudet er kjørt til sykehus, og det ser ut til å gå bra med ham, skriver partiet hans i et innlegg på X.

Angrepene har utløst sterke reaksjoner fra nederlandske politikere fra begge sider av politikken, og flere har tatt til orde for bedre sikkerhet rundt fremtredende politikere.

(©NTB)

Flere nyheter: