Menu
Arbeidsledigheten har økt i april, opplyser Nav. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nav: Økt ledighet i april

Arbeidsledigheten har økt i april. Det er godt nytt for inflasjonen, og dermed for renta, mener økonom.

Av NTB | 28.04.2023 10:24:16

Arbeidsliv: – Vi ser nå tydelige tegn til at arbeidsmarkedet er i ferd med å kjøle seg ned. Arbeidsledigheten øker, og antallet ledige stillinger har falt hver måned så langt i år. Samtidig er arbeidsledigheten fortsatt på et svært lavt nivå, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Ved utgangen av april var 63.900 personer registrert som helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak hos Nav, noe som utgjør 2,2 prosent av arbeidsstyrken. Justert for normale sesongvariasjoner økte antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak med 1.300 personer.

Et noe roligere arbeidsmarked vil føre til mindre lønnspress og bidra til å dempe inflasjonen, forklarer Knudsen.

– Det er derfor Nav-tallene er godt nytt for renten. Det viktigste er uansett hvordan resten av lønnsoppgjøret forløper. Inflasjonen kommer ikke av arbeidsmarkedet alene, men av lønnspresset som er en konsekvens av arbeidsmarkedet, sier han.

Knudsen påpeker at arbeidsledigheten fortsatt er svært lav.

– Disse tallene løser langt ifra utfordringene alene, men markerer et skille og en retning mot noe mindre press i arbeidsmarkedet, sier han.

Bruttoledigheten, det vil si summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, består av 53.200 helt ledige (1,8 prosent av arbeidsstyrken) og 10.700 arbeidssøkere på tiltak (0,4 prosent av arbeidsstyrken). I tillegg var 21.700 personer delvis ledige (0,7 prosent av arbeidsstyrken).

Samlet var det dermed 85.600 registrerte arbeidssøkere hos Nav ved utgangen av april, noe som utgjorde 2,9 prosent av arbeidsstyrken.

5.000 av de helt ledige er permitterte, mens det samme gjelder for 3.900 av de delvis ledige.

I løpet av april ble det registrert 11.500 nye arbeidssøkere.

Ledigheten øker i alle aldersgrupper, men er lavest blant dem som er 60 år eller eldre. Den er høyest i aldersgruppen 20–24 år.

Antall arbeidsledige øker også i alle fylker.

Arbeidsledigheten var høyest i Vestfold og Telemark og Oslo (2,7), mens Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark hadde den laveste bruttoledigheten i landet (1,7).

I løpet av april ble det registrert 35.300 nye ledige stillinger på arbeidsplassen.no, som tilsvarer 1.700 nye stillinger per virkedag. Antall nye stillinger har falt jevnt siden årsskiftet, med drøyt 100 per virkedag hver måned.

– Endelig får Norges Bank litt hjelp fra arbeidsmarkedet. Dette er de første tegnene på et mer normalt arbeidsmarked og er noe vi egentlig har ventet på siden i høst. Vi forventer at denne trenden vil vedvare og forsterkes også framover, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

– Tallene fra Nav viser fortsatt er det er mange ledige jobber og mangel på kvalifisert arbeidskraft i viktige sektorer. Det gjør at det fremdeles er gode muligheter for å inkludere flere i arbeidslivet, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap).

Arbeidsledigheten var høyest innen reiseliv og transport (3,4), bygg- og anlegg (3,2), samt serviceyrker og annet arbeid (3,1). Den laveste ledigheten finner vi blant personer med yrkesbakgrunn innen undervisning (0,6) og akademiske yrker (0,7).

(©NTB)

Flere nyheter: