Menu
Naturfotograf Sverre M. Fjelstad i aksjon med filmkamera i 1991. Over 100 TV-filmer lagde han for NRK. Arkivfoto: Vemund Hagen / NTB

Naturfotograf, forteller og friluftsmann Sverre M. Fjelstad er død

Forfatter og naturfotograf Sverre M. Fjelstad er død, 93 år gammel. Flere generasjoner vokste opp med bildene og stemmen hans.

Av NTB | 28.05.2024 21:53:03

Familien bekrefter dødsfallet overfor NRK, Fjelstads mangeårige arbeidsgiver.

Han skapte over 100 filmer for rikskringkastingen.

Både gjennom TV og radio ble folk kjent med naturfotografen og friluftsmannen. Han fortalte med like stor innlevelse om tiurleik i Østmarka og elgens liv fra fødsel til død som om dyrelivet under fjerne himmelstrøk.

– Jeg har alltid hatt troen på at gulrot virker best når man vil skape kjærlighet til naturen. I stedet for å heve pekefingeren, laget jeg filmer og bøker som viste det storslagne og ville. Jeg ville ikke refse folk som så på og leste, sa Fjelstad til avisa.

Han mente likevel at nå var tiden kommet for sterkere virkemidler.

– Vi mennesker må kontrolleres. Vi har snart ødelagt de siste restene av villmark. Det er så usigelig trist. Og det vil slå kraftig tilbake på oss selv. Det trengs strengere lover, det trengs forbud, det trengs mye mer vern, sa 90-åringen.

Dermed var grunnlaget lagt for hans senere arbeid i NRK, hvor han skapte sitt eget TV-program «Naturmagasinet». Det ble siden til «Ut i naturen». Mange av fjernsynsfilmene ble også vist i utlandet, blant annet i USA. Selskapet SBS kjøpte i 1983 15 episoder om norsk natur.

Sammen med forfattere som Jens Bjørneboe, Dagfinn Grønoset og Kjell Hallbing bidro Sverre M. Fjeldstad også flittig i bladet Villmarksliv, som fylte 50 år i 2022.

Fjelstads far kom fra plassen Katisa ved Nøklevann i Østmarka i Oslo, og selv var naturfotografen svært glad i dette området. Han ble utnevnt til æresmedlem i Østmarkas Venner i 2010 for sin verdifulle innsats for Østmarka. Blant annet bidro han til å gjenopprette en beverstamme der hvor den tidligere hadde sitt naturlige leveområde.

Da Sverre M. Fjelstad fylte 90 år, ble han intervjuet av Aftenposten. Han fortalte da at han var dypt bekymret for det som skjer med verdens villmark.

Allerede som guttunge skrev han om naturen i Nordstrands blad. Fjelstad ble oppdaget av fotografen og zoologen Per Høst og bidro som fotograf i hans prisbelønte film «Same-Jakki» fra 1956/57, ifølge Wikipedia. Her hadde Fjelstad særlig ansvar for å filme landskap og ville dyr.

Mange husker hans faste spalte «Naturen rundt oss» i Aftenpostens A-magasinet. Han var også kjent som radiokåsør og foredragsholder. Fjelstad ga ut 27 bøker, i hovedsak basert på egne opplevelser med natur og ville dyr i Norge, Asia, Afrika og Amerika.

Flere nyheter: