Menu
Natos KFOR-soldater står vakt ved rådhuset i byen Zvecan i det nordlige Kosovo. Flere hundre serbere har samlet seg for demonstrere mot at byen har fått en kosovoalbansk ordfører. Foto: Bojan Slavkovic / AP / NTB

Nato-soldater utplassert i byer i Kosovo

Nato-soldater i Kosovo ble mandag satt inn for å holde demonstrerende serbere i sjakk ved tre rådhus som har fått kosovoalbanske ordførere.

Av NTB | 29.05.2023 13:38:51

Kriminalitet og rettsvesen: Serberne boikottet lokalvalget i april, men godtar likevel ikke at kosovoalbanere skal styre i byer der det er serbisk flertall.

Rundt 90 prosent av Kosovos befolkning er kosovoalbansk, mens serberne er i flertall i de fire nordlige kommunene som grenser mot Serbia.

I byen Leposavic, like ved grensen til Serbia, ble amerikanske soldater i Nato-tjeneste utplassert for å beskytte rådhuset mandag, hvor hundrevis av serbere hadde samlet seg. Soldatene var kledd i fullt opprørsutstyr og satte ut piggtrådgjerder for å holde demonstrantene ute.

I byen Zvekan brukte politiet pepperspray mot serbiske folkemengder som brøt gjennom en barrikade og prøvde å ta seg inn i rådhuset.

Den serbiske folkegruppen i Kosovo har aldri akseptert selvstendighetserklæringen fra 2008 og ser fortsatt Beograd som sin hovedstad. Serberne krever at de kosovoalbanske ordførerne skal erstattes med administrasjonsledere lønnet av Serbia.

(©NTB)

Flere nyheter: