Menu
En KFOR-soldat bæres bort av kolleger etter å ha blitt skadd i sammenstøt med kosovoserberne demonstranter i byen Zvecan. Foto: Bojan Slavkovic / AP / NTB

Nato-soldater såret i sammenstøt i Kosovo

Mer enn 30 italienske og ungarske soldater fra Natos fredsbevarende KFOR-styrke er såret i sammenstøt med demonstranter nord i Kosovo.

Av NTB | 29.05.2023 20:18:58

Krig og konflikter: Nato fordømmer på det sterkeste angrepet mot den fredsbevarende styrken, står det i en uttalelse fra forsvarsalliansen.

– Slike angrep er fullstendig uakseptable. Volden må opphøre umiddelbart. Vi ber alle parter gå i dialog og unngå handlinger som kan gjøre situasjonen mer betent, sier en talsperson for Nato.

– KFOR-styrken vil gjøre alt for å ivareta sikkerheten og tryggheten og fortsette sin upartiske innsats i tråd med mandatet fra FNs sikkerhetsråd, heter det videre.

Serbere i Kosovo boikottet valget forrige måned, noe som ledet til at etniske albanere tok kontrollen over bystyrer i flere av de nordlige byene – det til tross for valgdeltakelse på under 3,5 prosent.

Mange serbere krever tilbaketrekning av politistyrker fra Kosovo, som har skapt opprør nord i landet med sin tilstedeværelse. Serberne anerkjenner heller ikke de nye kosovoalbanske ordførerne som nylig ble valgt.

Nato-soldater ble mandag satt inn for å holde demonstrerende serbere i sjakk ved tre rådhus som har fått kosovoalbanske ordførere nord i Kosovo.

Kosovos statsminister Albin Kurti satt inn de nye ordførerne i forrige uke og trosset med det USA og EUs oppfordringer om å lette på spenningene. Begge har vært forkjempere av Kosovos uavhengighet fra Serbia i 2008.

Flere nyheter: