Menu
Militærpersonell forbereder seg på å heise det finske flagget utenfor Natos hovedkvarter i Brussel for første gang. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB

Nato-ekspert om Finland: Historisk for Europa – tror Sverige snart følger etter

Nupi-forsker Karsten Friis kaller det historisk når Finland går inn i Nato – og tror Sverige snart følger etter. Det er Putin som har ført til dette, sier han.

Av NTB | 04.04.2023 16:14:04

Krig og konflikter: Finland ble tirsdag formelt innlemmet i Nato. Nå gjenstår bare Sverige, som opprinnelig søkte om å gå inn i Nato sammen med Finland.

– Det er en historisk begivenhet. Først og fremst for Finland, men også for europeisk sikkerhet, sier Friis til NTB.

Nupi-forskeren har Nato som en av sine ekspertiser og har selv tjenestegjort for forsvarsalliansen i Kosovo.

– Finland blir nå med i en kollektiv avskrekking mot Russland, og vil bringe både ressurser og erfaringer inn i alliansen, sier Friis.

– Ironisk nok er det Russland som har gjort at dette skjer. Som så ofte ellers får Putins handlinger motsatt effekt. Vestlig samhold har vel aldri vært sterkere enn nå, sier Friis.

Han sier at det ikke er så mye Russland kan gjøre for å reagere på dette på kort sikt.

– Nesten alle styrkene er opptatt i Ukraina. På lengre sikt kan de nok bygge opp et sterkere forsvar mot Finland, sier Friis.

– Det styrker oss i nord, gjennom tettere samarbeid i luften og til lands. Vi får flere ressurser å trekke på. Men vi må også bidra mer til å motta allierte forsterkninger til Finland via Norge, sier Friis.

– Jeg er fortsatt optimist og tror de blir ratifisert i juni før Nato-toppmøtet i Vilnius, sier han.

Han sier at det er Vladimir Putins skyld at Finland nå innlemmes i Nato. Finnene ønsket seg inn i Nato etter å ha sett Russland gå til fullskala krig mot Ukraina. I likhet med Norge deler også Finland grense med Russland.

Nupi-forskeren sier at Nato blir styrket i nordområdene og at det også vil påvirke Norge.

(©NTB)

Flere nyheter: