Menu
Minst 498 barn har dødd av sult i Sudan siden krigen brøt ut i april, ifølge hjelpeorganisasjonen Redd Barna. Her stiger røyken over hovedstaden Khartoum etter et angrep i juni. Arkivfoto: AP / NTB

Nær 500 barn har sultet i hjel i Sudan

Minst 498 barn har dødd av sult siden det brøt ut voldelige kamper i Sudan i april. Det reelle dødstallet kan være langt høyere, advarer Redd Barna.

Av NTB | 22.08.2023 11:34:41

Krig og konflikter: – Vi hadde aldri sett for oss så høye dødstall for barn som følge av sult. Dessverre er dette nå realiteten i Sudan, sier Arif Noor, Redd Barnas landdirektør i Sudan.

Mellom mai og juni døde minst 316 barn, de fleste under fem år, av underernæring eller relaterte sykdommer i delstaten Den hvite Nilen. I år har over 2400 barn blitt innlagt på ernæringssentre med alvorlig akutt underernæring i den samme delstaten.

Redd Barna har siden april blitt tvunget til å stenge 57 av sine ernæringssentre som følge av krigen. Over hele Sudan har 31.000 barn gått glipp av behandling for undernæring og sykdommer. I tillegg er matlagrene i ferd med å gå tomme på de 108 klinikkene Redd Barna fortsatt holder åpne.

– Ernæringsklinikkene tar imot desperate foreldre med alvorlig syke barn, og våre ansatte har få muligheter til å behandle dem. Vi ser barn som dør av sult, noe som helt klart kunne vært unngått, sier Noor.

Kampene mellom regjeringshæren og deres tidligere allierte i RSF-militsen har pågått siden april. Fram til da pågikk forhandlinger om å innlemme RSF i regjeringshæren.

RSF ble dannet i 2013 med utgangspunkt i Janjaweed-militsen og har på vegne av regimet i Khartoum kjempet i Darfur-regionen, der de anklages for omfattende krigsforbrytelser.

I delstaten Gedaref i Øst-Sudan døde minst 132 barn av underernæring mellom april og juli. I hovedstaden Khartoum døde minst 50 barn av sult eller sultrelaterte sykdommer på et statlig barnehjem etter at kamphandlinger hindret ansatte i å ta seg av barna. Minst 24 av de døde var spedbarn, ifølge hjelpeorganisasjonen.

Flere titalls lagre som oppbevarer mat for Verdens matvareprogram (WFP) og andre hjelpeorganisasjoner, har blitt raidet siden konflikten startet. WFP sa i mai at matforsyninger til en verdi av minst 14 millioner dollar var stjålet. I tillegg har flere av WFPs lastebiler blitt forsinket ved grenseovergangene, noe som har forverret krisen.

(©NTB)

Flere nyheter: