Menu
Støttespillere til de militære kuppmakerne under en markering i hovedstaden Niamey søndag. «Ned med Frankrike, lenge leve Putin», står det på plakaten. Foto: Sam Mednick / AP / NTB

Naboer sier de kan se inngripen i Niger som krigserklæring

Enhver militær inngripen etter statskuppet i Niger kan bli sett på som en krigserklæring mot Burkina Faso og Mali, uttaler de to landene.

Av NTB | 01.08.2023 05:33:03

Krig og konflikter: De to landene grenser mot regionen sørvest i landet hvor president Mohamed Bazoum nylig ble avsatt av det militære. De ledes selv også av militærjuntaer som har tatt makten ved statskupp i senere tid.

Kuppmakerne i Niger hevder landets avsatte regjering har gitt Frankrike klarsignal til å angripe presidentpalasset for å prøve å frigi presidenten.

Den tidligere kolonimakten Frankrike har soldater stasjonert i landet, men har avvist at de planlegger noen inngripen. Imidlertid har landene i den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas truet med militære maktmidler hvis ikke president Bazoum gjeninnsettes.

Mali og Burkina Faso er selv medlemmer av Ecowas. De to landene advarer om at en militærintervensjon kan få katastrofale følger og destabilisere hele regionen.

Mandag opplyste Bazoums parti PNDS at militærjuntaen, ledet av presidentens tidligere sikkerhetsstyrker, har arrestert eller anholdt minst 180 partimedlemmer. Blant dem er flere ministre i den demokratisk valgte regjeringen.

– Arrestasjonene er bevis på den undertrykkende, diktatoriske og lovstridige oppførselen til militæret, uttaler talsmann Hamid N’Gadé i det nigerske partiet for demokrati og sosialisme (PNDS).

(©NTB)

Flere nyheter: