Menu
Tidligere direktør i Nobelinstituttet Geir Lundestad er død, 78 år gammel. Foto: Heiko Junge / NTB

«Mr. Nobel» Geir Lundestad er død

Historiker og mangeårig direktør Geir Lundestad ved Nobelinstituttet er død, 78 år gammel. – Et markant og fargerikt ansikt, sier Nobelkomiteens leder.

Av NTB | 23.09.2023 14:52:18

Medisin og helse: Lundestad gikk bort fredag denne uken etter en tids sykdom, opplyser familien til Aftenposten.

– Vi mottar denne nyheten med stor sorg, sier Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen til avisen.

I en uttalelse til NTB skriver hun og direktør for instituttet, Olav Njølstad, at Lundestad gjorde en formidabel innsats for å styrke fredsprisens posisjon i Norge og verden.

– Sammen med komiteens ledere var han et markant og fargerikt ansikt utad for de norske nobelinstitusjonene, skriver Reiss-Andersen og Njølstad.

Også Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) hyller Lundestad.

– Mine varmeste tanker i dag går til hans nærmeste familie og venner. Jeg har møtt ham mange ganger og minnes hans varme og smil, og ikke minst hans kunnskapsrikdom, skriver Borgen på sin Facebook-side.

I 2008 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden av kong Harald for sin samfunnsnyttige innsats som mangeårig direktør av Nobelinstituttet og sekretær for Nobelkomiteen, samt sin deltakelse i den offentlige debatten.

– Geir Lundestad var mye mer enn den «fredens sekretær» han selv omtalte seg som. Han var en bygger som utvidet Nobel-sfæren og gjorde den større og viktigere, skriver Stanghelle.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kommer til å huske Lundestad som en engasjert historiker og markant samfunnsdebattant.

– Som mangeårig direktør for Det Norske Nobelinstitutt og sekretær for Nobelkomiteen bidro han sterkt til å markere og formidle Nobels fredspris som en av verdens mest betydningsfulle og prestisjefylte anerkjennelser, skriver Støre i en epost til NTB.

«Allerede i ungdomstiden gjorde den begavede rektorsønnen seg bemerket som en flittig leser av bøker og tidsskrifter om internasjonale forhold,» skriver historiker Knut Einar Eriksen i Store norske leksikon.

«Denne glødende interessen ble kombinert med journalistisk virksomhet i lokalavisen og en plass på Bodø/Glimts juniorlag i fotball. Den nordnorske forankringen og den tidlige forkjærligheten for historie, journalistikk og fotball har preget hans senere liv,» skriver Eriksen videre.

Lundestad jobbet som Den Norske Nobelkomités sekretær og Det Norske Nobelinstitutts direktør i totalt 24 år. Reiss-Andersen sier at Lundestad fortjener anerkjennelse for det viktige og betydningsfulle arbeidet han har utført for Den Norske Nobelkomité.

Lundestad styrte instituttet i årene fra 1990 til 2014. Aftenpostens kommentator Harald Stanghelle omtaler Lundestad som «Mr. Nobel».

Lundestad ble født 17. januar 1945 i Sulitjelma i Fauske.

Flere nyheter: