Menu
Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber partiets landsmøte snu og si ja til å sende våpen til Ukraina. Foto: Carina Johansen / NTB

Moxnes til landsmøtet: – Si ja til våpenstøtte til Ukraina

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber landsmøtet snu og si ja til å sende våpen til Ukraina. Men på grasrota ulmer motstanden.

Av NTB | 21.04.2023 12:54:08

Økonomi og næringsliv: Våpenstøtten til Ukraina ligger an til å bli det største stridstemaet på Rødt-landsmøtet.

Rødt er det eneste partiet på Stortinget som fortsatt sier nei til våpenstøtte. Men denne våren har Moxnes og de fleste i partiledelsen snudd i saken.

På grasrota i partiet er det imidlertid fortsatt markant opposisjon mot å sende våpen til Ukraina.

– For å tvinge ukrainerne i kne bomber Russland sykehus og skoler, naturreservat og infrastruktur, leiligheter og landsbyer, sa han og understreket at Russlands krig er en ulovlig, folkerettsstridig angrepskrig som undergraver nabolandets territorielle integritet.

– Ukraina fører en legitim forsvarskamp mot invasjonen og for nasjonal selvråderett – det er dette som er hovedsaken, slo han fast.

– Jeg er helt trygg på at Rødt aldri ville legge landet forsvarsløst. Derfor gir det ikke mening for meg at Rødt skal være mot all norsk våpenstøtte til Ukraina, når vi ser at Norge ikke har blitt en medkrigerstat, som vi fryktet.

– Uten militær motstand hadde Ukraina vært overkjørt. Deres legitime forsvarskamp avhenger av våpenstøtte. Og de har bedt oss om den støtten, understreket Moxnes.

– Alternativet til våpenstøtte er ikke fred, men å overlate ukrainerne til seg selv, sa han.

I en uttalelse går uttalelseskomiteen inn for et fortsatt nei. Men komiteen er delt, og et flertall i sentralstyret har sendt inn et endringsforslag om å si ja til våpenstøtte.

Selve uttalelsen skal vedtas søndag.

– Det viktige er at vi er antiimperialister i praksis. Når en stormakt invaderer et annet land, stiller vi oss solidarisk med dem som blir angrepet og kjemper, og støtter etter beste evne. Vi stiller oss ikke nøytrale, framholdt Rødt-lederen.

Moxnes viser til at om det hadde vært Norge som ble angrepet, ville vi tatt imot all den hjelpen vi kunne få.

Lørdag er det satt av flere timer til å debattere våpenstøtte til Ukraina.

(©NTB)

Flere nyheter: