Menu
Røyk stiger fra et område sør på Gazastripen søndag etter et israelsk luftangrep. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB

Motstridende meldinger om våpenhvile på Gazastripen

To egyptiske sikkerhetskilder sier Israel har gått med på en våpenhvile sør på Gazastripen. Israel sier selv at en slik avtale ikke på plass.

Av NTB | 16.10.2023 09:12:35

Krig og konflikter: De egyptiske kildene sier at avtalen om våpenhvile varer fra klokka 8 norsk tid og skal vare i flere timer, men oppga ikke et nøyaktig timetall. Det er Israel, Egypt og USA som er enige om avtalen, ifølge kildene. De sa også at de tre landene er enige om at Rafah-grenseovergangen skal holdes åpen til klokken 16 mandag.

Israel og Egypt uttaler imidlertid at det ikke er noen avtale per nå.

– Det er foreløpig ingen våpenhvile eller humanitær bistand på Gazastripen i bytte mot å få utenlandske borgere ut, heter det i en uttalelse fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor.

– Dessverre har israelske myndigheter hittil ikke tatt en stilling som tillater at grenseovergangen åpnes fra Gaza-siden, sier Egypts utenriksminister Sameh Shoukry, ifølge Reuters.

Hamas, som kontrollerer Gazastripen, sier på sin side at de ikke har noen informasjon om at en våpenhvile er inngått.

Grensen til Egypt ved Rafah er Gazas eneste grense som Israel ikke kontrollerer, men den har etter avtale med Israel stort sett vært stengt siden 2005.

Det norske Utenriksdepartement sendte i helgen en tekstmelding til nordmenn i Gaza der de ba dem vurdere om det var forsvarlig å dra til Rafah for å forsøke å krysse grensen der. Søndag kveld sa UD at det var 170 norske borgere som ønsker bistand fra norske myndigheter til å reise ut fra Gazastripen.

Mandag morgen ga det israelske militæret ny beskjed til folk på Gaza om å reise sørover. De kunngjorde et nytt tidsvindu for når det var trygt å ferdes langs evakueringsrutene. Denne fristen gikk ut klokka 12.

Hamas drepte over 1400 mennesker i Israel og bortførte over 150 andre da de angrep Israel forrige helg.

Siden da er minst 2750 mennesker drept i israelske luftangrep mot Gazastripen, flere hundre av dem barn, ifølge palestinske helsemyndigheter. Minst 9700 er såret. Det er ikke kjent hvor mange som er blitt fordrevet som følge av angrepene på Gazastripen, men FN anslo lørdag at det kan være 1 million.

På den okkuperte Vestbredden er minst 54 drept og 1100 såret i israelske angrep, ifølge det palestinske helsedepartementet.

Mandag kunngjorde militæret at de evakuerer 28 landsbyer som ligger ved grensen til Libanon.

Hovedkvarteret til FNs Unifil-styrke i Sør-Libanons ble rammet av en rakett søndag, uten at noen ble såret. Unifil jobber nå med å finne ut hvor raketten kom fra.

Det har tidligere vært meldt at grenseovergangen skal åpnes mandag for at utenlandske statsborgere kan slippe ut av Gazastripen til Egypt.

Det er ventet at det israelske militæret vil angripe Gazastripen i en koordinert bakkeoffensiv, men det er ikke klart når det kommer til å skje. Israel har siden fredag bedt sivile nord på Gaza om å komme seg sørover.

Også nord i Israel øker spenningene etter at den libanesiske gruppen Hizbollah fyrte av raketter mot Israelske soldater i helgen. Det israelske militæret angrep selv mål i Libanon etter Hizbollah-angrepet.

Flere nyheter: