Menu
Politiet pågrep torsdag 21 år gamle Jack Teixeira i North Dighton i Massachusetts. Han mistenkes for å ha lekket hemmeligstemplede dokumenter fra CIA og Pentagon. Foto: AP / NTB

Mistenkt pågrepet etter lekkasje av hemmelige dokumenter i USA

FBI har pågrepet en 21-åring som mistenkes for å ha stått bak lekkasjen av hemmeligstemplede dokumenter fra CIA og Pentagon i USA.

Av NTB | 13.04.2023 20:44:03

Økonomi og næringsliv: Han ble pågrepet hjemme i North Dighton i Massachusetts torsdag. TV-bilder fra pågripelsen viser tungt bevæpnede politifolk som leder en ung mann iført grå t-skjorte og rød shorts ut i en ventende bil.

21-åringen fra Massachusetts var stasjonert ved Otis Air National Guard Base i Massachusetts, går det fram av rullebladet hans. Han sluttet seg til reservestyrken i 2019 og hadde den engelske tittelen «Cyber Transport Systems Journeyman».

Det tilsvarer i praksis en IT-spesialist med ansvar for militære kommunikasjonsnettverk, inkludert kabling og knutepunkter, skriver AP. I rollen vil Teixeira ha hatt høy sikkerhetsklarering, fordi han også vil ha hatt ansvaret for å sikre at nettverkene var beskyttet, opplyser en anonym tjenesteperson til nyhetsbyrået.

Drøyt 60 dokumenter er hittil publisert, blant dem flere som tilsynelatende kommer fra etterretningsorganisasjonen CIAs operative senter, samt fra Pentagon-ledelsen.

– Dette er noen som står overfor det øvrige sjiktet for år i fengsel, sier Van Grack. Det er «fordi lekkasjene var så skadelige», sier han videre.

En talsperson for den føderale statsadvokaten i Boston opplyser at Teixeira ventes å møte i retten fredag. Han kan også bli stilt for retten i en militærdomstol.

Hemmelighetsgraden på dokumentene varierer, og det varierer også hvor mange som har hatt tilgang til hvert enkelt av dem. Mens flere hundre personer kan ha hatt tilgang til noen av dokumentene, har andre vært distribuert til langt færre.

Forsvarsminister Lloyd Austin sier i en uttalelse at en arbeidsgruppe i Pentagon har «jobbet døgnet rundt for å vurdere og begrense skader».

– Det pågår full etterforskning, fra både etterretningsmiljøet og justisdepartementet, og de nærmer seg, men jeg har ikke noe svar, sa Biden, som er på besøk i Irland.

– Jeg er ikke bekymret for lekkasjen. Jeg er bekymret for at det skjedde, men det er ikke noe pågående i den, så vidt jeg vet, fortsatte han.

Han er tilknyttet U.S. Air Force National Guard, en føderal reservestyrke knyttet til USAs luftforsvar.

Brandon Van Grack, som tidligere jobbet som aktor for justisdepartementet i saker om nasjonal sikkerhet, sier til Reuters at strafferammen trolig vil være opp mot ti års fengsel, også om 21-åringen ikke har hatt som intensjon å skade amerikanske interesser.

Det er ikke slått fast med sikkerhet at dokumentene er ekte, men høytstående amerikanske tjenestemenn har overfor flere medier sagt at de virker autentiske.

Flere nyheter: