Menu
De første resultatene av det franske valget ventes å komme etter klokka 20 søndag kveld. Foto: Mohammed Badra / AP / NTB

Misnøye blant franskmenn på valgdagen

Franskmenn er delt i synet på hvem som bør bli deres nye president.

Av NTB | 07.07.2024 18:03:43

Politikk: Seks av ti franskmenn hadde allerede klokka 17 avlagt sin stemme i valget som kan ha den høyeste valgoppslutningen i landet på over 40 år. Men blant velgerne er det delte oppfatninger om hvem som bør vinne.

– Jeg er sint på regjeringen, og spesielt på presidenten og at han har tatt denne uansvarlige risikoen, sier legen Fréderic Maillard fra Tours, som viser til Emmanuel Macrons beslutning om å skrive ut nyvalg.

Meningsmålinger tyder på at Marine Le Pens ytre høyreparti Nasjonal front (RN) kommer til å vinne også andre valgomgang søndag. Men selv om RN ligger i tet, er det ikke sikkert at partiet oppnår et rent flertall. Det kan bety at det blir urolige tider i fransk politikk i tiden som kommer.

– Vi kommer ikke til å kunne ta T-banen eller toget. RNs motstandere kommer til å gjøre alt for å vise sin misnøye, sier Nicolas, som ikke vil oppgi sitt etternavn.

– Landet står overfor tre radikalt motsatte syn på samfunnet. Det er ytre høyre, det er makronisme som etter mitt syn også har farlige og diktatoriske tendenser, og så er det venstresiden som heller ikke er stor, sier pensjonisten Olivier Grisal.

Fréderic Wallet, som jobber i byggebransjen, sier at han ikke kan identifisere seg med noen av alternativene og kastet en blank stemmeseddel i urnen.

Ranaivoatisan Voahirana jobber i helsevesenet og sier hun nesten er sikker på at RN kommer til å vinne valget.

– Folk kommer ikke til å gidde å skjule rasismen sin lenger, sier helsearbeideren, som stemte selv på Macrons parti.

(©NTB)

Flere nyheter: