Menu
Sudanske RSF-soldater fotografert under en protest i Khartoum sommeren 2019, da RSF fortsatt kjempet på vegne av regjeringshæren. I dag utgjør militsen den ene parten i en blodig borgerkrig. Arkivfoto: Hussein Malla / AP / NTB

Minst 40 sivile skal ha blitt drept i luftangrep mot sudansk storby

Minst 40 sivile er drept i luftangrep mot byen Nyala i den sudanske delstaten Sør-Darfur, melder øyenvitner og en helsearbeider.

Av NTB | 13.09.2023 15:44:35

Kriminalitet og rettsvesen: Luftangrepet rammet blant annet to markeder og flere boligområder, opplyser en helsearbeider til nyhetsbyrået AFP onsdag. Vedkommende ønsker å være anonym av hensyn til egen sikkerhet.

Nyala har om lag 500.000 innbyggere og ligger vest i Sudan. Luftangrepene ble ifølge øyenvitner gjennomført av regjeringsstyrker.

Sudan har siden april vært rammet av en blodig borgerkrig som har sitt opphav i en maktkamp mellom landets to mektigste generaler.

Regjeringshæren kontrollerer luftrommet og utfører jevnlig flyangrep mot RSF-styrkene, som dominerer på bakkenivå i hovedstaden.

Siden krigen startet er nesten 7.500 mennesker drept, ifølge et forsiktig anslag fra Armed Conflict Location & Event Data Project. I samme tidsrom er 4,8 millioner blitt internt fordrevet, i tillegg til at over 1 million har flyktet til nabolandene.

Kampene står mellom RSF-militsen, som ledes av generalen Mohamed Hamdan Daglo, og den regulære regjeringshæren, ledet av generalen Abdel Fattah al-Burhan.

Daglo var tidligere Burhans nestkommanderende, og de to har styrt landet sammen siden et kupp i 2021. Kuppet førte til full stans i en politisk prosess som skulle ført fram til demokratiske valg i et land som i flere tiår har vært styrt av autoritære regimer.

Etter at kampene brøt ut i april, forskanset Burhan seg i hærens hovedkvarter i Khartoum. Men etter å ha kommet seg til Port Sudan ved Rødehavet i slutten av august, har han vært på besøk i Egypt, Sør-Sudan, Qatar og Eritrea. Onsdag reiste han til Tyrkia, der han skulle ha samtaler med president Recep Tayyip Erdogan.

I helgen ble minst 51 mennesker drept og mange andre såret i luftangrep sør i Sudans hovedstad Khartoum, ifølge FNs menneskerettssjef Volker Türk. Og så sent som tirsdag ble minst 17 sivile drept i Khartoums tvillingby Omdurman. Øyenvitner har beskrevet det som et granatangrep utført av RSF.

Darfur-regionen, som er på størrelse med Frankrike og hjem til en firedel av landets befolkning, har opplevd noen av de blodigste kampene i den fem måneder lange krigen.

Flere nyheter: