Menu
Over 150 ble skadd i sammenstøt mellom politi og voldelige demonstranter utenfor Eritreas ambassade i Israel lørdag. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB

Minst 150 skadd i sammenstøt ved Eritreas ambassade i Israel

Over 150 personer er skadd i sammenstøt mellom demonstrerende eritreiske asylsøkere og politi utenfor Eritreas ambassade i Tel Aviv, melder nyhetsbyrået DPA.

Av NTB | 03.09.2023 00:04:26

Politikk: Demonstrantene protesterte mot et arrangement ved ambassaden i forbindelse med at Eritrea, ett av verdens mest autoritære land, markerer 30-årsdagen for landets uavhengighet. Regimemotstandere ser markeringen som en støtte til regimet.

De brøt seg gjennom sperringene til politiet og kastet stein og batterier og brøt opp deler av gaten.

Politi i fullt opprørsutstyr brukte blant annet hester til å forsøke å få kontroll på demonstrantene.

Minst 15 personer ble skutt med skarp ammunisjon eller gummikuler, skriver den israelske avisa Haaretz, som melder at 19 demonstranter er alvorlig skadd. Politiet opplyser at minst 49 politibetjenter er skadd, mens 39 demonstranter er pågrepet.

Et sykehus i Tel Aviv opplyser til DPA at tolv personer har fått behandling for alvorlige hodeskader der. Det skal også ha vært opptøyer inne i ambassaden, og sammenstøt mellom støttespillere og motstandere av Eritreas president Isaias Afwerki.

Situasjonen sies å ha roet seg ned utover ettermiddagen og kvelden.

I Bergen var det opptøyer i forbindelse med en markering av frigjøringsjubileet, en markering som mange ser som en støtte til dagens regime.

Ifølge organisasjonen Assaf, som bistår flyktninger, bor det om lag 25.500 eritreiske asylsøkere i Israel. De sier de har flyktet fra fare og forfølgelse i et land flere omtaler som «Afrikas Nord-Korea».

Afwerki har styrt Eritrea med jernhånd siden 1993, to år etter at landet klarte å løsrive seg fra Etiopia etter en frigjøringskrig som varte i 30 år. Det holdes ikke valg, det er ingen frie medier, og man trenger utreisevisum for å kunne forlate landet. Mange unge tvinges inn i hæren på ubestemt tid, ifølge FN og menneskerettsgrupper.

Politiet sier de skjøt med skarp ammunisjon fordi de opplevde «en reell fare for eget liv», og at minst tre personer har fått skuddskader.

Det har vært lignende protester en rekke steder i verden i forbindelse med uavhengighetsmarkeringen.

(©NTB)

Flere nyheter: