Menu
Hele 1,7 millioner har flyktet fra de voldsomme kampene i hovedstaden Khartoum, som stadig rammes av luftangrep. Bildet er tatt i juni. Foto: AP / NTB

Militskrigere skal ha tatt 5.000 fanger i Sudan

Sudanske menneskerettsgrupper sier de har beviser for at RSF-styrken har tatt over 5.000 mennesker til fange i Khartoum. Noen skal ha blitt torturert til døde.

Av NTB | 14.07.2023 20:12:53

Kriminalitet og rettsvesen: Den halvmilitære RSF-gruppen har kriget mot sine tidligere allierte i Sudans regjeringshær i tre måneder.

RSF mangler flyvåpen, men gruppens krigere har hatt overtaket på bakken i Khartoum. De voldsomme kampene fortsatte i hovedstaden fredag.

Innbyggerne der har anklaget RSF for å plyndre og okkupere hus. RSF benekter anklagene fra menneskerettsorganisasjoner om at de behandler fanger på umenneskelig vis.

Det er stridende blant dem som holdes fanget på ulike steder i Khartoum, men også 3500 sivile, ifølge organisasjonene, som ikke vil bli navngitt av frykt for represalier fra RSF.

Både sårbare kvinner og utenlandske borgere er blant fangene, opplyser organisasjonene til nyhetsbyrået Reuters fredag. RSF hevder på sin side de bare har tatt krigsfanger, og at de behandles godt.

Organisasjonene sier de vil gi FN dokumentasjon på tilfeller der personer er blitt torturert til døde, samt «nedverdigende, inhumane fengslingsforhold blottet for menneskeverd og de mest grunnleggende livsnødvendigheter».

Den internasjonale straffedomstolen ICC opplyste samme kveld at den starter gransking av nye krigsforbrytelser i Darfur som følge av den pågående krigen.

Tusener av mennesker er drept i kampene de siste månedene. På tre måneder er 3,1 millioner mennesker drevet på flukt, hvorav over 700.000 til naboland, ifølge FN.

Hele 1,7 millioner har flyktet fra de voldsomme kampene i hovedstaden Khartoum, som stadig rammes av luftangrep.

– Disse organisasjonene ignorerer overgrep som hæren begår mot sivile, inkludert luft- og artilleriangrep, arrestasjoner og bevæpning av sivile, sier en RSF-representant.

FNs menneskerettskontor sa torsdag at minst 87 mennesker er funnet i en massegrav i El Geneina i Darfur. FN anklager RSF og allierte militser for drapene, men den halvmilitære gruppen avviser anklagene.

(©NTB)

Flere nyheter: