Menu
Tidligere visepresident Mike Pence hilser på støttespillere på valgkampmøtet i Iowa onsdag. Foto: Charlie Neibergall / AP / NTB

Mike Pence langer ut mot Donald Trump

USAs tidligere visepresident Mike Pence innleder valgkampen med krass kritikk av sin tidligere sjef Donald Trump.

Av NTB | 07.06.2023 20:09:02

Sosiale forhold: Mandag leverte Pence dokumentene som bekrefter at han vil delta i kappløpet om å bli Republikanernes kandidat i neste års presidentvalg.

Onsdag sparket han i gang valgkampen på et folkemøte i en forstad til Des Moines i Iowa der han kom med uvanlig kraftfull kritikk av Donald Trump og rollen den daværende presidenten spilte under stormingen av kongressbygningen 6. januar 2021.

Den dagen anklaget Trump i en twittermelding Pence for å være «en feiging» fordi han nektet å hindre at demokraten Joe Biden ble utropt til valgets rettmessige vinner.

– Heller ingen som ber andre om å sette dem over grunnloven, bør få bli president, la han til.

– Trump satte min familie og alle andre i fare 6. januar. Det amerikanske folk fortjener å vite at president Trump den dagen krevde at jeg valgte mellom ham og grunnloven. Nå vil velgerne stå overfor det samme valget, sa Pence.

Under valgkampåpningen i Des Moines, som sammenfalt med 64-årsdagen hans, anklaget Pence Trump for å ha sviktet konservative verdier, blant annet i abortspørsmålet.

Pence, som er en konservativ kristen, vil nekte kvinner retten til selvbestemt abort i USA. Trump har ikke offentlig villet si hvor han står i spørsmålet om et nasjonalt abortforbud.

– Vi hadde et sterkt og godt forhold helt til det siste, sa Trump.

– Til slutt var vi uenige i dette ene spørsmålet, la han til.

Mange av Trumps tilhengere ser på Pence som en sviker fordi han godkjente Biden som valgvinner, og under stormingen av kongressbygningen ropte flere at Pence burde henges. Det ble også reist en kopi av en galge utenfor bygningen.

– Ingen som setter seg selv over grunnloven, bør få bli president i USA, sa Pence.

Pence er den første visepresidenten i USAs moderne historie som åpent utfordrer presidenten han tjente under.

I en kommentar til nyheten om at Pence ville utfordre ham i kampen om å bli partiets presidentkandidat, ønsket Trump mandag den tidligere visepresidenten lykke til.

(©NTB)

Flere nyheter: