Landslagssjef Ståle Solbakken samler mandag en tropp som har fått svært varierende medd spilletid i klubblaget den siste tiden. Foto: Emilie Holtet / NTB

Midtstopper-hodepine for Solbakken – sjekk spilletiden til landslagssjefens utvalgte i helgen

Ståle Solbakken samler mandag en landslagstropp med flere spørsmålstegn hengende over seg. Kun to midtstoppere har fått mye spilletid den siste tiden.

Av NTB | 04.09.2023 06:24:46

Sport: Dagen før han skulle samle troppen sin i Oslo ble landslagssjef Solbakken tvunget til å akseptere og å gjøre endringer i troppen til de kommende landskampene mot Jordan og Georgia.

Alexander Sørloth, Stian Gregersen og Andreas Hanche-Olsen meldte alle forfall søndag som følge av skader. Det gjør etter alle solemerker situasjonen på midtstopperplass problematisk for landslagssjefen.

Ved siden av Gregersen og Hanche-Olsen var Stefan Strandberg, Kristoffer Ajer og Leo Skiri Østigård alternativene på den posisjonen i den opprinnelige troppen. De to sistnevnte har fått svært sparsomt med spilletid for henholdsvis Brentford og Napoli i sesonginnledningen.

Inn i troppen søndag ble Belgia-proffen Jesper Daland hentet. Han spilte fra start for Cercle Brugge lørdag, men ble byttet ut etter 63 minutter. Samtidig har 23-åringen fått mye skryt denne sesongen.

Da Solbakken tok ut troppen til kampene mot Jordan og Georgia var han samtidig tydelig på at Daland var funnet for lett i kamp mot kvintetten som var med.

– Vi har gitt Brede (Hangeland) en spesialoppgave med midtstopperne, med tanke på om Daland og (Henrik) Heggheim har kommet opp på siden av eller har passert de som har vært med de siste gangene. Konklusjonen er at det har de ikke. Vi har tatt ut de vi mener er de fem beste, sa Solbakken.

– Hvis du tar stopperposisjonen nå, får Stefan mye tyn. Noe er berettiget, noe er veldig uberettiget. Mot Molde forrige helg var han den klart beste spilleren til Vålerenga. Så setter han seg i noen situasjoner han alltid har hatt vanskelig for å løse. De kommer ikke så ofte hos oss, og han har ikke gjort seg bort hos oss. Det er ikke dermed sagt at han starter. Det er det stor tvil rundt.

Slik har den siste helgen inn mot landslagssamlingen forløpt for alle de 24 spillerne i den Solbakkens tropp:

Ørjan Nyland – Sevillas kamp mot Atlético Madrid ble utsatt på grunn av kraftig regnvær. Nyland har ennå ikke fått sin debut for Sevilla og blir trolig reservevalget på keeperplass.

Egil Selvik – pådro seg en hodeskade i forrige kamp og var ikke med i troppen til Haugesund, som tapte 1–2 for Molde i Eliteserien søndag.

Fredrik Bjørkan – spilte hele kampen på venstrebacken i Bodø/Glimts målshow mot HamKam i Eliteserien søndag. Oppgjøret endte 4-4.

Birger Meling – spilte hele kampen på venstrebacken for FC København i 2-0-seieren over Viborg i den danske toppdivisjonen søndag.

Jesper Daland – ble byttet ut etter 63 minutter da Cercle Brugge vant 2-1 over Westerlo i den belgiske toppdivisjonen. Westerlo scoret etter at Daland var tatt av banen.

Marcus Holmgren Pedersen – ble byttet inn etter 65 minutter da Sassuolo slo Hellas Verona 3-1 i Serie A fredag.

Julian Ryerson – ubenyttet reserve da Dortmund spilte 2-2 mot Heidenheim i Bundesliga fredag.

Stefan Strandberg – spilte hele kampen i forsvarstrioen til Vålerenga da Oslo-klubben spilte 1-1 mot Viking i Eliteserien lørdag.

Leo Skiri Østigård – ubenyttet reserve for Napoli i 1-2-tapet mot Lazio i Serie A lørdag.

Patrick Berg – spilte hele kampen på Bodø/Glimts midtbane og scoret to ganger da serielederen i Eliteserien måtte nøye seg med 4-4 mot HamKam på Briskeby søndag.

Sander Berge – har fått tillit av Burnley-manager Vincent Kompany etter overgangen fra Sheffield United. Startet lørdagens Premier League-kamp mot Tottenham på Burnleys midtbane, men ble byttet ut i pausen på stillingen 1-2.

Osame Sahraoui – landslagsdebutanten startet på Heerenveen-benken i lørdagens æresdivisjonsmøte med Go Ahead Eagles, men kom inn etter 64 minutter og scoret et trøstemål i 2-3-tapet.

Emil Breivik – startet på Moldes midtbane i søndagens 2-1-seier mot Haugesund i Eliteserien. Byttet ut etter 66 minutter på stillingen 1–0 til Molde. Landslagsdebutant.

Antonio Nusa – spilte hele kampen da Ronny Deilas Club Brugge røk 1–2 for Gent i den belgiske toppdivisjonen søndag. Landslagsdebutant.

Markus Solbakken – tross skadebekymring på forhånd spilte han hele lørdagens 1-1-kamp mot Vålerenga i Eliteserien. Landslagsdebutant.

Ola Solbakken – byttet sist fredag klubb fra Roma til Olympiakos. Var ikke med i troppen til den greske storklubben til søndagens kamp mot Lamia. Har spilt totalt 22 minutter for Roma denne sesongen.

Hugo Vetlesen – var med i Club Brugges startoppstilling mot Gent. Byttet ut etter 66 minutter da klubben trengte mål.

Martin Ødegaard – spilte hele kampen og scoret et gnistrende mål da Arsenal slo Manchester United 3–1 på dramatisk vis i Premier League søndag.

Erling Braut Haaland – spilte hele kampen, scoret tre ganger og supplerte med en målgivende pasning da Manchester City rundspilte Fulham i Premier League lørdag.

Jørgen Strand Larsen – scoret sesongens første ligamål i Celta Vigos 3-2-seier over Almeria i spansk La Liga fredag. Byttet ut etter 70 minutter.

Lørdag spilte Ajer ni minutter som innbytter i 2-2-kampen mot Bournemouth, mens Østigård var ubenyttet reserve i Napolis 1-2-tap for Lazio. Unntaket med hensyn til spilletid er Strandberg, som har spilt mye for Vålerenga.

Samtidig sa han følgende om mannen med mest spilletid av stopperne.

Mathias Dyngeland – spilte 90 minutter og holdt nullen da Brann slo Sarpsborg 1-0 på hjemmebane i Eliteserien lørdag.

Kristoffer Ajer – ble byttet inn etter 81 minutter da Brentford spilte 2-2 mot Bournemouth i Premier League lørdag.

Fredrik Aursnes – spilte litt overraskende som venstreback, men ble like fullt kåret til banens beste da Benfica slo Vitória Guimarães 4–0 i den portugisiske ligaen lørdag. Aursnes satte selv punktum med 4-0-målet.

Bård Finne – spilte 80 minutter da Brann slo Sarpsborg i Eliteserien søndag.