Menu
Badesesongen er for lengst i gang i Sør-Norge, ifølge meteorologen. I Oslo er temperaturen i havet på rundt 18 grader, og varmere skal det bli. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Meteorologen spår sommerhelg i Sør-Norge: – Badesesongen er i gang for lengst

Til tross for en uke preget av styrtregn og torden, kan man trygt ta på seg badebuksa i Sør-Norge i helgen. Sommerværet takker imidlertid for seg i nord.

Av NTB | 29.05.2024 13:33:03

Vær: – Badesesongen er i gang for lengst. Med så mye varmt vær i mai har vi endt opp med gode badetemperaturer en måned før tiden, sier vakthavende meteorolog Unni Nilssen i Meteorologisk institutt til NTB.

Selv om de siste dagene har vært preget av styrtregn, lyn og torden i Sør-Norge, snur været i tide til å ønske juni velkommen, forteller hun.

For selv om det også blir noen regnbyger i byer som Oslo og Kristiansand til helgen, vil solen trumfe gjennom og gradestokken tilrettelegge for et deilig havbad.

– Badetemperaturene blir fine. Selv om vi har hatt noen dager med lavere temperaturer, skal det mer til for at badetemperaturen synker. Jeg tror ikke den rekker å gå noe særlig ned, før den går opp igjen, forteller Nilssen.

Om man likevel syntes 18 grader blir i kaldeste laget, kan man bytte ut saltvann for ferskvann, råder meteorologen.

– Jeg tipper badetemperaturen har bikket 20 grader i flere vann, så dersom man vil ha det litt varmere enn i Oslofjorden, kan man heller bade i en innsjø. Der tror jeg temperaturene vil stige gjennom helgen, sier Nilssen.

– Østlandet får også høyest temperatur i lufta, med mellom 22 og 24 grader i Oslo og Kristiansand på dagtid. Jeg tror det blir relativt sommerlig, understreker hun.

– I Nord-Norge har man fått smake på full sommer de siste dagene, men til helgen faller temperaturene, sier Nilssen.

De færreste stedene i nord vil oppleve temperaturer over 20 grader. For mange vil gradestokken vise nærmere 10–15 grader, mens det ved kysten kan være lurt å ha langbukse og flis i beredskap.

– Ved kysten kan det bli havtåke med bare noen få plussgrader, og gjennom helgen er det ventet regnbyger flere steder, sier meteorologen.

I Trøndelag lenger sør må man også belage seg på et værskifte, selv om det ikke blir like dramatisk som lengst nord. I Trondheim lyder værmeldingen rundt 18 grader og varierende skydekke.

– Det blir stort sett en fin helg, men temperaturene kommer til å være lavere enn de er nå, og neste uke kommer regnet, sier Nilssen.

Regnværet har nemlig ført til mindre skogbrannfare og tørke flere steder, og naturen har fått påfyll av drikkevann.

– Skogbrannfaren er tatt ned der det har regnet, spesielt i Sør-Norge, der faren var stor. Det er fortsatt skogbrannfare i Trøndelag, men også der er det ventet regn de neste dagene, sier Nilssen.

– Det var behov for en del nedbør fordi det har vært så tørt. Nå har naturen fått vann og skogbrannfaren har gått ned, og det er bra.

– Vil man ha temperaturer over 20 grader, må man reise til Sør- og Østlandet, men da må man godta noen regnbyger på kjøpet. Drar man til Vestlandet, får man det litt kjøligere, men til gjengjeld opphold og fint vær, sier hun.

Meteorologen peker blant annet på Bergen, som til helgen trosser stereotypen som en regnværsby.

– Der blir det rundt 19 grader og en del sol. Hvis det kommer nedbør er det først på søndag kveld, sier hun.

Flere steder i hovedstaden er temperaturen i havet på rundt 18–19 grader.

For badenymfer i nord er imidlertid ikke værmeldingen like lovende. For mens sommerværet vender tilbake i sør, forsvinner de høye temperaturene fra Nord-Norge.

At været har vekslet mellom solskinnsdager og fullt regnskyll den siste uka, er likevel bra, understreker meteorologen.

Hun understreker at det ikke er noen utpreget værvinner til helgen, men om man bryr seg mer om opphold enn varme, kan Vestlandet være et godt utgangspunkt.

(©NTB)

Flere nyheter: