Menu
Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman (til venstre) sammen med Fifa-president Gianni Infantino og Russlands president Vladimir Putin på tribunen under VM-kampen mellom Russland og Saudi-Arabia i 2018. Saudi-Arabia er storfavoritt til å få arrangere VM i 2034 etter at Australia trakk sitt kandidatur. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB

Menneskerettsorganisasjoner ber om forpliktelser fra Saudi-Arabia

Saudi-Arabia ligger an til å få arrangere fotball-VM i 2034. Flere organisasjoner frykter at dette vil undergrave Fifas påvirkning innen menneskeretter.

Av NTB | 31.10.2023 16:22:28

Sport: Australias fotballforbund kunngjorde tirsdag at landet ikke går for å få bli vertskap for mesterskapet om elleve år. Dermed står Saudi-Arabia per nå igjen som eneste søker.

Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) hadde gitt land i Asia og Oseania frist til 31. oktober med å melde sin interesse. Før fristen gikk ut, uttalte Wenzel Michalski, Tyskland-sjef for Human Rights Watch, at et mesterskap i golfstaten i 2034 vil være et svik mot alle som tror at Fifa vil oppfylle sine menneskerettighetsmål.

– Fifa har gitt seg selv en agenda som sier at VM-verten må oppfylle menneskerettigheter. Som vi vet, er det ikke tilfelle med Saudi-Arabia, sa Michalski.

– Bare se på pressefriheten, som ifølge Fifa-statuttene må være til stede. Den finnes ikke der. Heller ikke like rettigheter, eller at LHBT-personer ikke skal diskrimineres. Eller ytringsfrihet, uttalte han videre.

Sammenslutningen mener det er avgjørende for Fifa å sikre oppslutning om menneskerettigheter fra landene som kjemper om å få bli arrangør.

– Fifa må nå gjøre det tydelig at de forventer at vertene gjør ting i tråd med menneskerettigheter, sier Steve Cockburn, leder for avdelingen for økonomisk og sosial rettferdighet i Amnesty International.

– De må også være beredt til å stanse tildelingsprosessen dersom ikke alvorlige menneskerettighetsrisikoer håndteres på en troverdig måte, legger han til.

Fifa-president Gianni Infantino har oppfordret land fra Asia og Oseania til å søke om å få holde mesterskapet i 2034.

Det ble tidligere i måneden spekulert i at Australia kunne komme med en søknad sammen med Indonesia, Malaysia og Singapore. Senere kom det fram at Singapore støtter Saudi-Arabias søknad.

Australia kommer nå i stedet til å konsentrere seg om å prøve å få holde kvinnenes asiamesterskap i 2026 og deretter klubb-VM i 2029.

Kritikken haglet mot Qatar i forbindelse med VM i 2022, blant annet for behandlingen av migrantarbeidere.

Tirsdag kom The Sport and Rights Alliance, en sammenslutning av organisasjoner innen menneskerettigheter og antikorrupsjon, med en uttalelse om saken. Der heter det at mangel på konkurranse om å få arrangere 2034-sluttspillet kan undergrave Fifas påvirkningskraft.

Cockburn er tydelig på at dette bør skje i form av garantier underveis i tildelingsprosessen, ikke etter at vertslandet er valgt og forberedelsene har begynt.

(©NTB)

Flere nyheter: