Menu
Den antatte Wagner-avhopperen Andrej Medvedev (t.v.) møter den russiske menneskerettsaktivisten Vladimir Osetsjkin på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Aktivist sier første kontakt med Medvedev var i desember

Menneskerettsaktivist Vladimir Osetsjkin har landet i Norge og møtt antatt Wagner-avhopper Andrej Medvedev. De skal først ha kommet i kontakt 1. desember.

Av NTB | 03.02.2023 18:37:34

Kriminalitet og rettsvesen: Osetsjkin sa til de frammøtte journalistene at han er glad for at Medvedev er ved god helse. Aktivisten mener den antatte Wagner-avhopperen levde i livsfare i Russland.

– Det var høy risiko for at han ville dø. Det var nødvendig å redde hans liv, sier Osetsjkin.

Han sier de to først kom i kontakt 1., 2. og 3. desember i fjor. Osetsjkin hevder at Medvedev kan gi et viktig vitnemål mot Russlands president Vladimir Putin og Wagner-gruppen i en eventuell internasjonal etterforskning av russiske krigsforbrytelser.

Osetsjkin sier han vil bli i Norge kun én dag for å hjelpe Medvedev, siden han ikke har familie eller venner her, sier han.

Han mener også at Medvedev lever farlig og trenger beskyttelse, selv om Norge er et tryggere sted for ham.

– Med så mange journalister og politi her tror jeg Andrej er tryggere her enn i Russland.

– Det handler ikke om å stole på ham. Han har gjort alt han kan for å få gitt sitt vitnemål. Politiet må etterforske det. Men jeg stoler på ham, understreker eksilrusseren overfor NTB.

Han sier Medvedev er den første som med fullt navn og ved å vise ansikt vil vitne mot Putin og hans regime.

– Jeg har snakket med ukrainske politifolk som sier de vil komme til Norge for å avhøre ham, sier Osetsjkin.

Han sier videre at han og hans team hjalp Medvedev blant annet med å kjøpe nye klær og endre utseende slik at han kunne komme seg ut av Russland.

På spørsmål om Osetsjkin stoler på at Medvedev snakker sant om sine erfaringer, er han ikke i tvil:

Flere nyheter: