Menu
Nominasjoner og tips om hvem som vinner årets fredspris, begynner å tikke inn. Foto: Heiko Junge / NTB

Menneskerettighetskamp dominerer Prios fredsprisfavoritter

Menneskerettighetsaktivistene Narges Mohammadi og Mahbouba Seraj topper Prio-direktør Henrik Urdals liste over hvem som bør får Nobels fredspris.

Av NTB | 01.02.2023 11:47:52

Kriminalitet og rettsvesen: – Historien har vist oss at respekt for menneskerettighetene er grunnleggende knyttet til fredelige samfunn. Den ikkevoldelige kampen for menneskerettigheter er derfor et verdifullt bidrag til fred og stabilitet, skriver Urdal i en pressemelding.

Institutt for fredsforskning (Prio) markerer 75-årsjubileet for Verdenserklæringen om menneskerettigheter ved å vie årets liste til menneskerettighetsforkjempere og -aktivister.

Deretter følger Myanmars ambassadør i FN, Kyaw Moe Tun, og Myanmars National Unity Consultative Council.

På tredjeplass kommer FNs øverste domstol, Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ), og så følger FNs spesialrapportør for urfolksrettigheter Victoria Tauli-Corpuz og Juan Carlos Jintiach, som koordinerer internasjonalt samarbeid med COICA, en sammenslutning av alle de nasjonale urfolksorganisasjonene i Amazonas.

Nummer fem er i år, som i fjor, Human Rights Data Analysis Group (HRDAG).

– Så lenge Den Norske Nobelkomite fortsetter å sabotere Nobels intensjon om fred ved global nedrustning, har vårt arbeid med å få fram gode kandidater ingen hensikt, skriver Fredrik S. Heffermehl i en pressemelding.

Heffermehl har i lang tid påpekt at tildelingene ikke lenger er i overensstemmelse med Nobels kriterier.

Den årvisse lista har samlet pris til to aktivister, Narges Mohammadi og Mahbouba Seraj, fra Iran og Afghanistan på topp.

Mens Prio presenterer sine fem favoritter til nobelprisen, kunngjør Nobel Peace Prize Watch at de etter ti år avslutter sine årlige anbefalinger til Nobelkomiteen:

(©NTB)

Flere nyheter: