Menu
Flere menneskerettighetsgrupper har gått sammen for å prøve å hindre den nederlandske regjeringen fra å sende deler til jagerflyet F-35 til Israel, som bruker flyene i sin bombing av Gazastripen. Illustrasjonsfoto: Jon Gambrell / AP / NTB

Menneskerettighetsgrupper vil hindre Nederland i å sende F-35-deler til Israel

Menneskerettighetsgrupper tar Nederlands regjering for retten i et forsøk på å blokkere eksport av deler til jagerflyet F-35 til Israel.

Av NTB | 04.12.2023 14:59:39

Politikk: I retten mandag argumenterte gruppene med at eksporten kan gjøre Nederland medskyldig i mulige krigsforbrytelser mot befolkningen på Gazastripen, der Israel gjennomfører voldsomme luftangrep.

Et av flere regionale lagre for amerikanskproduserte F-35-deler er plassert i Nederland. Delene distribueres til land som ber om dem, inkludert Israel.

Rettighetsgruppene, som inkluderer Oxfam Novib, den nederlandske fløyen av den britiske hjelpeorganisasjonen, sier Israel bruker flyene i angrep på Gazastripen som har drept sivile. Å forhindre det, er viktigere enn at Nederland oppfyller sine kommersielle eller politiske forpliktelser til allierte land, mener de.

Israel har hele tiden nektet for å ha begått krigsforbrytelser på Gazastripen etter Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober.

Den nederlandske statens advokat Reimer Valdhuis sier det er «legitimt» å lure på om Israel har gått for langt, men ber om at retten ikke dømmer det israelske militærets handlinger på avstand og uten alle fakta. Han sier det er i Nederlands sikkerhetsmessige og politiske interesser å følge opp forpliktelser og fortsette eksporten.

En avgjørelse i saken er ventet om to uker.

(©NTB)

Flere nyheter: