Menu
Guri Melby (V) sier hun håper regjeringen bruker statsbesøket fra den kinesiske utenriksministeren til å stille krav til Kinas håndtering av uigurene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Melby ber regjeringen stille krav til Kina

Venstre-leder Guri Melby håper regjeringen vil ta opp Kinas brudd på menneskerettighetene når landets utenriksminister kommer til Norge fredag.

Av NTB | 08.05.2023 11:44:18

Politikk: Mandag morgen bekreftet regjeringen at den kinesiske utenriksministeren Qin Gang kommer på offisielt besøk til Norge fredag. Besøket er siste stopp på en reise Qin foretar til Frankrike, Tyskland og Norge.

– Nå må regjeringen vise at den virkelig stiller krav til Kina når det kommer til deres langvarige og brutale masseovervåking og forbrytelser mot uigurene, sier Melby om besøket til NTB.

– Jeg håper utenriksministeren også bruker møtet med den kinesiske utenriksministeren til å understreke at det taiwanske demokratiets uavhengighet og frihet må bevares, sier partilederen videre.

Melby har tidligere kritisert Høyre-leder Erna Solberg som i 2016 undertegnet en normaliseringsavtale med Kina. Den fulgte etter at Kina i mange år frøs forbindelsene til Norge som en reaksjon på at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

Venstre-lederen sa til VG i april at hun vil at Norge skal avslutte denne avtalen og stanse arbeidet som pågår med en frihandelsavtale.

(©NTB)

Flere nyheter: