Menu
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) vil ha strengere straffer for barn og unge som gjennomfører kriminalitet. Foto: Emilie Holtet / NTB

Mehl vil stoppe unge gjengkriminelle: Kommer med flere forslag

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og regjeringen foreslår nå en rekke nye tiltak i arbeidet mot gjengkriminalitet.

Av NTB | 29.09.2023 12:12:40

Kriminalitet og rettsvesen: Forslagene ble behandlet i regjeringskonferanse fredag og sendes nå til Stortinget, skriver NRK.

– Endringene som nå foreslås viser at kriminalitet har konsekvenser. Det er viktig at straffegjennomføringen tar hensyn til den enkeltes forutsetninger og samtidig setter tydelige grenser. Barn og unge som begår kriminelle handlinger skal nå møtes med en rask og treffsikker reaksjon, sier Mehl i en pressemelding.

Dette er forslagene til regjeringen:

* Bruk av fotlenke ved forbud mot kontakt og opphold.

* Raskere iverksettelse av straff.

* Å følge opplegget med ungdomsstraff skal ikke lenger i praksis være frivillig ved alvorlig kriminalitet, ifølge regjeringen, som er kritisk til at fengselsstraff brukes i liten grad ved brudd på opplegget. De foreslår derfor mer bruk av tvang.

* Domstolene skal også kunne kombinere ungdomsstraff med ubetinget fengsel i inntil 6 måneder, istedenfor dagens lovverk hvor unge kun risikerer fengsel hvis de bryter pliktene i ungdomsstraffen.

* Ungdommen kan hentes av politiet hvis de ikke dukker opp i forbindelse med straff.

Regjeringen vil senere i høst legge fram en ny stortingsmelding om økonomisk kriminalitet med nye tiltak, blant annet knyttet til inndragning av kriminelt utbytte.

– Vi må forebygge at barn og unge rekrutteres inn som en del av kriminelle nettverk, og da må vi også ta nettverkene og eventuelle bakmenn. Regjeringen vil slå hardt tilbake mot organisert, økonomisk kriminalitet. Det er viktig at vi ser disse tiltakene i sammenheng, sier Mehl.

(©NTB)

Flere nyheter: