Menu
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl vil neste uke redegjøre for Stortinget om rapporten som viser svikt i sikkerhetstjenestenes håndtering før skyteepisoden under Pride-feiringen i Oslo i fjor. Fredag måtte hun svare på flere spørsmål om tilliten til henne selv, politidirektøren og PST-sjefen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Mehl har enn så lenge tillit til polititoppene

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier hun har tillit til politidirektøren og PST-sjefen nå, men vil ikke utelukke at ny informasjon kan endre bildet.

Av NTB | 09.06.2023 11:29:05

Politikk: Evalueringsrapporten om skyteangrepet i juni i fjor peker på flere feil som er skjedd, blant annet i PST og i kommunikasjonen mellom ulike etater med ansvar for å forhindre terrorangrep.

Fredag morgen hadde Mehl et møte med PST-sjef Beate Gangås og politidirektør Benedicte Bjørnland for å diskutere hvordan rapporten skal følges opp. Hun svarer slik på spørsmålet om hun har tillit til de to:

– Jeg har det nå, og jeg opplever både politidirektøren og sjefen for PST som alvorstunge. De er handlekraftige og tar tak i denne rapporten. De tar det på største alvor. Det er tiden for å finne løsninger, for å gå i seg selv, både for meg, for dem og for alle etatene. Jeg ønsker ikke å holde noen muligheter utelukket, for hva som kan være nødvendige tiltak framover.

– Vi har nå fått en evalueringsrapport som har gitt oss mer informasjon om hva som skjedde den natta i fjor. Vi har fortsatt en etterforskning som pågår. Også EOS-utvalget har åpnet sak. Det kan komme flere opplysninger, et mer utfyllende bilde lenger fram i tid. Det må vi også huske på, sier Mehl.

Sent fredag ettermiddag skriver pressevakten i Justisdepartementet i en epost til NTB at departementet ikke ønsker at det skal være noen misforståelser rundt hva Mehl egentlig mener, og at de ønsker at dette sitatet fra justisministeren legges til:

– For å ha det helt klart: Jeg har tillit til sjef PST og politidirektøren, og opplever at de tar evalueringsrapporten på det aller største alvor.

– Der er det mye å lære. Det må vi gjøre. Så er det fortsatt et bilde som ikke er fullstendig på grunn av blant annet etterforskningen, sier hun.

– Jeg tror det er mange ting som vil bli klarere etter hvert. Det er et spørsmål som vi må komme tilbake til, som det er vanskelig å spekulere i nå, svarer Mehl.

– Politiet og sikkerhetstjenestene har et kjempestort ansvar for å trygge det åpne demokratiet vårt, sier hun, og fortsetter:

– Rollen som justis- og beredskapsminister innebærer et enormt ansvar. Både for sikkerheten generelt og når det skjer hendelser som dette. Det handler om at man skal umiddelbart håndtere det. Nå mener jeg at det er helt avgjørende at vi får en oppfølging som skjer raskt og som er god, sier Mehl.

– Rapporten kan ikke legges i en skuff nå, og så kan vi komme tilbake til det over sommeren, sier hun.

Mehl fikk flere spørsmål fra journalister fredag om tilliten også til henne selv. Enkelte, som bistandsadvokat Sigurd J. Klomsæt som representerer ofre etter skytingen, har ment at Mehl må gå av.

Mehl vil komme til Stortinget onsdag neste uke for å redegjøre for evalueringsrapporten.

På spørsmål fra NTB om hva hun ikke kan utelukke, svarer Mehl:

Mehl peker på at rapporten tar for seg politiets og PSTs håndtering både før, under og etter angrepet.

Justisministeren viser til at flere personer er siktet for terror og mener de også kanskje kan sitte på noen svar. Hun understreker at etterforskningen og påtalemyndigheten er uavhengig av henne, men viser til at domstolsbehandlingen også kan kaste lys over saken.

Samtidig har hun bedt om en tiltaksplan før denne måneden er omme.

(©NTB)

Flere nyheter: