Menu
Andrej Medvedev ble pågrepet fredag kveld. Ifølge forsvarer Brynjulf Risnes dreier det seg om en misforståelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Medvedevs forsvarer: – Han hadde ikke tenkt seg over grensa

Den antatte Wagner-avhopperen Andrej Medvedevs forsvarer Brynjulf Risnes bekrefter overfor NTB at det er hans klient som er pågrepet ved Grense Jakobselv.

Av NTB | 23.09.2023 11:02:18

Kriminalitet og rettsvesen: Politiet i Finnmark opplyste sent fredag kveld at de hadde pågrepet en mann i 20-årene i Grense Jakobselv fordi han forsøkte å krysse grensa fra Norge til Russland.

Ifølge Risnes skal det dreie seg om en misforståelse.

– Han hadde ikke tenkt seg over grensa. Medvedev har forklart at det pågår et internasjonalt dokumentarprosjekt som han er en del av. I den forbindelse skulle han finne ut hvor han kom over grensa.

Så langt kom han ikke.

– Han ble stoppet av politiet da han satt i en drosje, sier advokaten.

Risnes sier videre at Medvedev er helt tydelig på at Medvedev ikke vil tilbake til Russland.

– Det virker som det er snakk om en misforståelse. Vi håper at dette vil bli oppklart i et avhør i løpet av dagen og at han kan løslates etter dette.

Det var The Barents Observer som først meldte at Medvevev hadde forsøkt å ta seg over grensa.

Han har tidligere sagt i videoer på Youtube at han ønsker å reise tilbake til Russland. Det til tross for at han har søkt asyl i Norge og risikerer fengselsstraff for sin påståtte desertering.

I februar avviste han å ha drevet med spionasje i Norge.

– Jeg er ikke en spion. Og nei, jeg forstår egentlig ikke hvorfor du stiller det spørsmålet, sa han til NTB den gang.

Han ble deretter ført tilbake til Norge, da det var her han hadde søkt asyl.

Medvedev kom til Norge i januar og sier selv at han har hoppet av fra den russiske leiesoldatgruppen Wagner.

I april ble Medvedev pågrepet i Göteborg. Dit reiste han, ifølge den russiske menneskerettsaktivisten Vladimir Osetsjkin, fordi prisene på sigaretter er lavere i Sverige enn i Norge. Han skal ha kommet for sent til bussen tilbake, og deretter blitt pågrepet.

Flere nyheter: